Otse: riigikogu komisjonid arutavad karusloomakasvanduste keelustamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: lemmik.ee

Postimees vahendab otsepildis täna kell 14 algavat riigikogu maaelu- ja keskkonnakomisjoni ühisistungit, kus tuleb arutlusele loomade eestkosteorganisatsiooni Loomus esitatud kollektiivne pöördumine karusloomakasvanduste keelustamiseks Eestis.

Istungile on kutsutud põllumajandusministeeriumi, keskkonnaministeeriumi, veterinaar- ja toiduameti, Loomuse, Eesti Loomakaitse Seltsi, Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühingu, Eesti Karusnahaliidu, Eesti Karusnahatootjate Liidu ja Eestimaa Loomakaitse Liidu esindajad, teatas riigikogu pressiteenistus.

Maaelukomisjoni sotsiaaldemokraadist esimehe Ivari Padari sõnul on avalikku arutelu vaja, sest tegu on mitmetahulise probleemiga. «Kõikide asjaolude põhjaliku analüüsi järel saame langetada ka mõistliku otsuse. Loomade heaolu tagamise kõrval on tähtsad veel majanduslikud ja sotsiaalsed aspektid,» märkis ta.

Komisjoni varasemate arutelude käigus on toodud esile, et kui rääkida üksnes karusnahkade tootmise keelustamisest, ent mitte puudutada tarbimist, siis liigub tootmine neisse riikidesse, kus karusloomakasvandused on lubatud ning kus nõuded ja järelevalve ei pruugi olla nii rangelt reguleeritud. Rangete nõuete ja järelevalve karmistamise kaudu tuleb sundida farme tegelema loomade heaolu tagamisega, märkis riigikogu pressiteenistus.

Komisjoni teatel tuleb ka arvestada, et Eestis töötab karusloomakasvandustes paarsada inimest ning ettevõtjad on farmide kaasajastamiseks ja loomade heaolu parandamiseks teinud investeeringuid.

Kollektiivses pöördumises taotleti karusloomakasvanduste keelustamist muu hulgas eetilistel põhjustel, kuna metsloomadele ei ole võimalik karusloomakasvanduste intensiivpidamise tingimustes tagada liigile omast elu ning karusnaha näol on tegu mittevajaliku luksuskaubaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles