TTÜ saadab rektorivalimise hääletussedelid kohtuekspertiisi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kohtuekspertiisi instituut.
Eesti kohtuekspertiisi instituut. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) saadab kuratooriumi 22. mai koosolekul antud rektori valimise hääletussedelid Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti ekspertiisi. Selleks on vajalik kõigi kuratooriumi ja häältelugemiskomisjoni liikmete nõusolek, kõigilt kuratooriumi liikmetelt seda veel saadud pole. 

TTÜ kuratooriumi esimehe Sandor Liive sõnul on neli kuratooriumi liiget esitanud niivõrd tõsiseid kahtlustusi kolleegide ja TTÜ töötajate suhtes, et ainuvõimalik on tõe lõplik väljaselgitamine, edastas ülikooli pressiesindaja.

«Selleks saadame hääletussedelid Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti, kes viib läbi DNA-, sõrmejälje- ja käekirjaekspertiisi,» lausus Liive. «Nii saab üheselt selgeks, kas nelja kuratooriumi liikme kahtlustused vastavad tõele või eksib keegi neist.»

Kuratooriumi esimehe hinnangul pole Rainer Katteli, Heiti Hääle, Margus Loppi ja Mart Saarma soovil korraldada uus hääletus õiguslikku alust. «Kuratooriumi otsus, millega valiti kaheksa poolthäälega rektoriks akadeemik Jaak Aaviksoo, on õiguspärane ja kehtiv,» rõhutas Sandor Liive. «Tallinna Tehnikaülikooli seadus ei näe ette võimalust, et mõni kuratooriumi otsus loetakse mõne kuratooriumi liikme soovi korral «proovihääletuseks» ja tehakse uuesti.»

3. juunil sai TTÜ rektori valimise komisjon kuratooriumi neljalt liikmelt avalduse kontrollida rektori valimise hääletustulemusi. Komisjon kontrollis hääletussedeleid ja kuulas ära häältelugemiskomisjoni selgitused. Komisjon sai kinnitust, et 22. mail hääletas rektori valimiste otsustavas viiendas voorus Jaak Aaviksoo poolt 11st kuratooriumi liikmest kaheksa liiget, vastu oli kolm. Kuratooriumi koosolekul 22. mail toimus häältelugemine avalikult kõigi kuratooriumi liikmete ees. Kohapeal keegi kuratooriumi liikmetest pretensioone hääletamis- ega häältelugemisprotseduuri kohta ei esitanud. Hääletus kuratooriumis oli salajane.

Täna hommikul saatsid aga neli kuratooriumi liiget - Heiti Hääl, Rainer Kattel, Margus Lopp ja Mart Saarma - kuratooriumile ja valimiskomisjonile avalduse, milles kinnitasid taas kord, et hääletasid kindlalt Aaviksoo vastu ning käisid välja idee, et rektori valimise viimane hääletusvoor tuleks uuesti läbi viia.

Kuratoorium valis 22. mail Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks 8 poolthäälega. Kuratoorium kinnitab uue rektori ametisse 22. juuniks, kui TTÜ nõukogu kuu aja jooksul oma seadusejärgset vetoõigust ei kasuta. 41-liikmeline nõukogu koosneb TTÜ õppejõududest, töötajatest ja üliõpilastest.

Rektori valinud kuratoorium on TTÜ juhtorgan, kus on esindatud nii ülikooli kui ühiskondlik vaatenurk. Kuratooriumisse kuulub viis ülikooli esindajat, üks Teaduste Akadeemia esindaja ja viis valitsuse määratud ettevõtlustaustaga liiget.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles