Ainus eluga pääsenud eestlanna viidi lõpuks Peruu haiglasse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohaliku Peruu ajalehe esikülg: «Kolm Eesti mägironijat kukkusid sügavasse prakku, kus kaotasid elu»
Kohaliku Peruu ajalehe esikülg: «Kolm Eesti mägironijat kukkusid sügavasse prakku, kus kaotasid elu» Foto: Diario Prensa Regional

Peruu päästeoperatsioonide juht Alfredo Martin Quintana Figueroa kohtus eestlanna Annemai Märtsoniga, kes pääses 18 tundi pärast pääsemist lõpuks erahaiglasse lähimas linnas. Ülejäänud kolm eestlast on siiani lume all.

Peruus on sel hetkel, mil Quintana Figueroaga telefoni teel räägin, kell üheksa hommikul. Päästetööde juht on juba jõudnud kohtuda Märtsoniga, kes on ainus mägedes ellu jäänud neljast eestlasest. «Ta olukord on stabiilne, aga ta on emotsionaalses šokis,» ütleb mees.

Eestis arsti ametit pidav Märtson viidi täna hommikul kell 05:45 erakliinikusse Huaraze linnas, kus viiakse praegu läbi erinevaid uuringuid.

Alfredo Martin Quintana Figueroa. Foto:
Alfredo Martin Quintana Figueroa. Foto: Foto: AGMP

Õnnetuspaigas ei ole Quintana Figueroa sõnul enam kedagi. «Nüüd on paras aeg analüüsida seda audiovisuaalset materjali, mille õnnetuspaigast võtsime. Selle pealt näeme, milline olukord valitseb selles praos, et näha, kuidas saaksime logistiliselt kehadeni jõuda. See on üks päris ohtlik tsoon, sest kohe prao juures on hiiglaslikud lumekarniisid (mäest eenduvad lumekamakad – M.M.).»

Päästeoperatsiooni eestvedaja sõnul sõltub hukkunute perekonnast, kas kehad lumest välja tuuakse või mitte. Üks on aga kindel. Kuna piirkond on väga ohtlik, võib kehade leidmine ja väljatõstmine võtta lausa paar-kolm päeva.

Pühapäeval läksid neli kogenud mägironijat Tocllaraju tippu vallutama. Pragunenud lumesild kukkus aga nende raskuse all kokku. Kolm eestlast - Tarmo (43), tema naine Jane (42) ning Allan (36) - jäid lumelaviini alla, pääses vaid Märtson.

Quintana Figueroa sõnul on suudab inimene lume all vastu pidada umbes pool tundi. Kolm laviini alla jäänud eestlast on nüüdseks aga lume all kinni olnud ligi kaks päeva.

Copy
Tagasi üles