Peruu mägedes lumesilla alla jäänud eestlased võivadki sinna jääda

Marian Männi
, Eesti uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu Andid Huaraze linna lähedal.
Peruu Andid Huaraze linna lähedal. Foto: Mariana Bazo / Scanpix

Peruus lumesilla alla jäänud ja tõenäoliselt hukkunud Jane ja Tarmo Riga kindlustusandja HCC Medical Insurance'i esindaja kinnitas Postimehele, et otsinguoperatsioone nende ettevõte kinni ei maksa.

Peruu valitsus ei ole seni teinud palju, et aidata leida kolme kadunud eestlast. Kõige rohkem muretseb ja otsib võimalusi eestlaste aitamiseks kohalik mäegiidide ühendus AGMP (Asociación de Guías de Montaña del Perú). Ja sedagi oma kulu ja kirjadega, sest USA ja Austria kindlustusandjatelt pole viimastel andmetel veel kinnitust kulude katmise kohta tulnud.

Kuhu on siis jäänud kindlustusandjad? Isegi välisministeerium kinnitab, et kõigil neljal Peruu Andides rännanud eestlasel oli «väga korralik kindlustus». Jane ja Tarmo Riga kindlustusandja on USA ettevõte HCC Medical Insurance. Nende esindaja ütles Postimehele, et kui kindlustusvõtja ise ei saa nendega ühendust võtta, siis peab advokaat andma volituse kellelegi teisele.

«Selleks, et me saaksime järgmise sammu astuda, peab neil olema selleks volitus, et saaksime neid aidata. Keegi ei ole meile seda saatnud,» ütles kindlustusandja esindaja. Tema sõnul on nendega Jane ja Tarmo asjus ühendust võetud, aga ainuüksi helistamisest ei piisa.

Veelgi kurvem sõnum aga alles saabub. Ameeriklanna jätkab: «Kui suur on rahaline toetus, sõltub sellest, millisel kõrgusel õnnetus juhtus. Kui nad olid kõrgemal kui 7000 meetrit, siis seda ei kaeta.»

«Õnnetus juhtus paigas, mille kõrgus oli alla 6000 meetri,» vastan.

«Siis seda kaetakse.»

Kas ka otsinguid mägedest?

«Otsinguid ei kaeta.»

Kas see on kindel?

«Jah, otsinguid ei kaeta.»

Jane ja Tarmo Riga on aga ikka veel leidmata. Õnnetus juhtus Tocllaraju mäe nõlval, 130 meetrit tipust, kuhu on ilmastikutingimuste tõttu väga raske ligi pääseda. Peruulastel ei ole ka helikoptereid, mida kasutada.

Annemai ja Allani kindlustus Austriast

Annemai Märtsoni ja Allan Valge kuulusid Austria Alpiklubisse. Klubi liikmetele mõeldud kindlustus katab nii otsingu- kui ka päästeoperatsioonid kuni 25000 euro eest. AGMP on Annemai leidmiseks ja päästmiseks seni sooritanud kolm operatsiooni. Haiglaravi katab Austria kindlustus kuni 10000 euro eest. Annemaile on seni tehtud vähemalt üks operatsioon ja tema seisund on raske.

Austria kindlustusandja Alpenverein teatas Postimehele, et kindlustus katab kõik päästeoperatsioonide kulud. Õiguskaitset antakse liikmetele siiski vaid Euroopa piires. Annemai Märtson, ainus ellujäänu, viibib Huaraze linnas intensiivravi palatis. Tema õde on asunud raviks annetusi koguma.

Illustratsioon: Alari Paluots, Marian Männi
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles