NYT: USA on valmis ladustama raskerelvastust Baltikumi ja Ida-Euroopasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tankid Leedus õppusel
USA tankid Leedus õppusel Foto: SCANPIX

USA on valmis heidutuseesmärgil ladustama Balti ja Ida-Euroopa riikidesse lahingtanke, jalaväe lahingumasinaid ja muud raskerelvastust ligikaudu 5000 Ühendriikide sõjaväelase jaoks, kirjutab New York Times viitega USA ja liitlaste ametnikele.

Kui ettepanek kinnitatakse, oleks see esimene kord pärast külma sõja lõppu, kui USA Ida-Euroopa riikidesse raskerelvastust viib.

«See on väga tähendusrikas poliitikamuutus,» ütles lehele eruadmiral James G. Stavridis, kes on praegu Tuftsi ülikooli õiguse ja diplomaatia teaduskonna dekaan.

«See annab teatava kindlustunde närvilistele liitlastele, ehkki mõistagi pole miski nii hea kui püsiva kohalolekuga väed,» lisas ta.

Pentagoni ettepanek nõuab kaitseminister Ashton B. Carteri ja presidendi heakskiitu. Võimalikud on ka poliitilised takistused, kuna võimalik samm on tekitanud muret Venemaa võimaliku reaktsiooni suhtes.

«Ühendriikide sõjavägi otsib koostöös meie liitlastega jätkuvalt parimat asukohta nende seadmete hoiustamiseks,» ütles Pentagoni esindaja kolonel Steven H. Warren ja lisas, et varustuse liigutamise või võimaliku asukoha suhtes ei ole seni otsust vastu võetud.

Ettepanekuga kursis olevad anonüümsust palunud kõrged ametnikud ütlesid, et tõenäoline on heakskiit enne sel kuul Brüsselis toimuvat NATO kaitseministrite kohtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles