Suurel puhumisreidil jäi politseile vahele kaheksa alkoholi tarvitanud juhti

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefektuuri liikluspolitseinikud kontrollisid täna puhumisoperatsioonil 1390 autojuhti, kellest kaheksa olid tarvitanud alkoholi, kokku kõrvaldati pühade ajal autoroolist 118 joobetunnustega inimest.

Kui eelmisel laupäeval kontrollisid Põhja prefektuuri politseinikud 1899 juhti, kellest 14-l tuvastati joove, siis tänasel operatsioonil tabati kaheksa inimest, kes olid enne rooliistumist tarvitanud alkoholi. Neist ühe joove oli nii suur, et tema suhtes alustati kriminaalmenetlust. Samuti tabati üks juhtimisõiguseta juht, ütles Postimehele politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Lliikluses on viimase kolme päeva jooksul ehk jaanipäeva eel, ajal ja järel viga saanud 13 inimest, neist kaks joobes juhi süül. Kokku on joobes juhid põhjustanud sel aastal 54 kannatanutega avariid.

Politsei- ja piirivalveameti andmetel on Eestis viie kuuga tabatud 3559 alkoholi tarvitanud juhti. Ameti pressiesindaja Marie Aava sõnul on neid umbes sama palju kui eelmisel ja üle-eelmisel aastal, mil roolist avastati vastavalt 3617 ja 3776 alkoholi tarvitanud inimest.

«Selle aasta viie kuu jooksul on tehtud enam kui 350 000 joobekontrolli ehk näitlikustatuna on korrakaitsjad viie kuuga «läbi puhutanud» enam kui veerandi kogu Eesti elanikkonnast. Nagu ka varasematel aastatel, moodustab tabatud joobes juhtide arv ligi ühe protsendi kõigist kontrollitutest,» ütles ta.

Pressiesindaja kinnitas, et joobes juhtide avastamisele pöörab politsei üha rohkem tähelepanu. «Viimaste aastate jooksul on politsei suurendanud joobekontrollide arvu 100 000 võrra,» lisas ta.

Politsei- ja piirivalveameti politseimajori Kaido Saarniidu sõnul möödusid jaanipühad politseile suures plaanis rahulikult, kuid kurvaks teevad alkoholi tarvitanud roolikeerajad. «Tänavu kõrvaldati autoroolist 118 alkoholi tarvitanud juhti, mida on veidi vähem kui eelmisel aastal, kui tabati 125 napsitanud roolikeerajat. Usun, et politsei ennetustöö ja jõupingutused liiklusjärelevalves on aidanud kaasa selle numbri vähendamisele,» lausus ta.

Saarniidu sõnul kajastab see arv siiski vaid neid juhte, kelle politsei on suutnud avastada ja liiklusest kõrvaldada. «Tegelikkuses on selliseid juhte meie teedel paraku palju rohkem ning endiselt leidub neid, kes seavad purjuspäi rooli istudes ohtu mitte ainult enda, vaid ka kaasliiklejate elu ja tervise,» nentis ta.

Politsei teatel kõrvaldavad korrakaitsjad iga päev teedelt keskmiselt 10–30 joobes juhti. Maanteeameti arvestuste kohaselt on alkoholi mõju all juhte igapäevaselt teedel kuni 6000, justiitsministeeriumi hinnangul kuni 4000.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles