Suri tunnustatud teadlane Urve Miller

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Miller (11. august 1930 – 30. juuni 2015)
Urve Miller (11. august 1930 – 30. juuni 2015) Foto: Erakogu

30. juunil suri Stockholmis rahvusvaheliselt tunnustatud teadlane, teadusorganisaator ja pedagoog, geoloog, Stockholmi ülikooli emeriitprofessor ja Tartu ülikooli audoktor Urve Miller.

11. augustil 1930 aastal Tallinnas sündinud Urve Milleri kujunemine teadlaseks ja valdav osa teadustööst on toimunud väljaspool Eestit. Pärast Stockholmi Ülikooli lõpetamist (1957) töötas ta Rootsi Geoloogiateenistuses (1957–1985) ja kaitses filosoofiadoktori kraadi Lundi ülikoolis (1977). Ta on olnud Uppsala, Lundi, Göteborgi ja Stockholmi ülikooli õppejõud ning aastast 1995 Stockholmi ülikooli paleoökoloogia ja looduskeskkonna ajaloo professor. Aastatel 1999–2002 oli Urve Miller Tartu ülikooli külalisprofessor ja aastast 2013 audoktor.

Professor Urve Miller on publitseerinud üle saja teadusartikli ja koostanud või toimetanud hulgaliselt kogumikke, sealhulgas Baltikumi käsitlevaid köiteid, ning juhendanud kraadiõppureid ja uurijaid üle kogu maailma.

Tema teadustöö oli suuresti suunatud mikrofossiilide leviku ja nende stratigraafilise ja paleogeograafilise tähenduse selgitamisele. Ta on käsitlenud jäävaheaegade taimestiku, keskkonna ja kliima arengut ning tõestas esimesena Eemi jäävaheaja eelsete setete olemasolu Rootsis. Tähtis osa tema teadustegevuses on olnud Läänemere piirkonna keskkonna ja inimasustuse ajaloo seoste uuringutel. Nende uuringute interdistsiplinaarsus on viinud loodusteaduslike meetodite laialdase kasutamiseni arheoloogias, mis on aidanud kaasa uute arheoloogiliste leiukohtade, eelkõige rannasidusate asulakohtade avastamisele ning varase asustuse looduslike eelduste ja keskkonna mõistmisele.

Väga oluline on olnud professor Urve Milleri väsimatu teadus-organisatoorne tegevus. Euroopa Nõukogu juures alustas ta esimese eestlasena teadusalast koostööd juba 1970. aastate lõpus. Ta on olnud Euroopa Nõukogu koostöövõrgu PACT president ja peakomitee liige ning Euroopa Kultuuripärandi Kaitse Nõukogu paleoökoloogia-alase töö koordinaator (1986). Urve Miller oli Rootsi Kuningliku Humanitaarteaduste Akadeemia korrespondentliige, on olnud Rahvusvahelise Kvaternaariajastu Uurimise Liidu (INQUA) mitme alamkomisjoni liige, samuti Põhjamaade ja Rahvusvahelise Diatomeeuuringute Liidu, nii Põhjamaade kui ka Ameerika Palünoloogide Assotsiatsiooni, Rootsi Geoloogia Seltsi, Soome Geoloogia Seltsi liige ning Eesti Geoloogia Seltsi auliige.

Eestiga seoses väärib eraldi esiletõstmist professor Urve Milleri tegevus Eesti taasiseseisvumise eel ja järel, mil ta aktiivselt aitas Eesti teadlastel ja teadusasutustel leida kontakte ja osaleda rahvusvahelistes teadusuuringutes. Professor Urve Milleri kaasabil töötati juba 1985. aastal välja varasema Eesti Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituudi Tallinna vanalinna renoveeritud hoones avatud geoarheoloogia ja muinastehnoloogia komplekslaboratooriumi kontseptsioon, sisustati labor ja alustati uurimistööga, millest saadud kogemus oli tõukeks ka hilisemale arheoloogia ja laboratoorse arheoloogia professuuri ja õppetooli ellukutsumisel Tartu ülikoolis. 

Alates 1993. aastast on professor Urve Milleri eestvedamisel ning Euroopa Nõukogu koostöövõrgustiku PACT ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu (NORFA) toel korraldatud rahvusvahelisi loodusteadlaste ja arheoloogide interdistsiplinaarseid seminare ja kraadiõppurite kursusi Skandinaavias, Balti riikides ja Venemaal. Nende tegevuste peegelduseks on Urve Milleri poolt toimetatud seeria teaduspublikatsioonide kogumikke, milles käsitletakse Läänemere regiooni keskkonnaajalugu ning varase inimasustuse looduslikke eeldusi ja keskkonda.

Aktiivse teadusliku ja teadus-organisatoorse tegevuse eest omistati Urve Millerile 1992. aastal Baeri medal, 1995. aastal Eesti Teaduste Akadeemia medal ja Euroopa Nõukogu Jacques Sustelle'i medal, 2001. aastal Valgetähe medaliklassi teenetemärk ning 2012. aastal Eesti Loodusuurijate Seltsi auhind «Eesti Eluteaduse Hoidja».

Avaldame kaastunnet Urve Milleri kolmele tütrele, lastelastele ja lähedastele. Kolleegid Eestis jäävad Urvet meenutama kui alati sõbralikku ja innustavat mitmekülgsete huvidega inimest.

Tartu ülikool

Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituut

Tallinna ülikooli ajaloo instituut

Tallinna ülikooli ökoloogia instituut

Eesti Geoloogia Selts

Eesti Geograafia Selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles