Mart Helme: Kaljurand on üks paremaid valikuid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Opositsioonilise Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimehe Mart Helme hinnangul on Marina Kaljurand diplomaatilise pädevuse poolest üks parimaid valikuid välisministri kohale. Ka Keskerakond on kindel, et Kaljurand saab uues ametis hakkama.

«[Kaljuranna esitamine] näitab esiteks seda, et Reformierakond on valikutega ummikus, nende pink osutus liiga lühikeseks,» ütles Helme BNSile. Tema sõnul ei leidnud Reformierakond oma liikmete seast sobivat kandidaati. «Broilerikasvatus on kehvake,» sõnas Helme.

«Marina Kaljurand on kahtlemata väga vilunud ja kogenud diplomaat. Diplomaatilise kvalifikatsiooni poolest on ta [Kaljurand] üks paremaid valikuid [välisministri kohale],» sõnas Helme. Ta toonitas, et välisminister peab olema ka esinduslik isik. «Kaljurand on selleks väga sobiv,» ütles Helme.

Samas märkis EKRE esimees, et kabineti liikmena peab Kaljurand hakkama osalema ka poliitiliste otsuste langetamises. «Milline on tema kvalifikatsioon poliitikuna? Saame näha,» küsis Helme. «Siin on tal on ilmselt veel õppimisruumi,» ütles Helme ja lisas, et praeguses rahvusvahelises olukorras ei ole aga õppimiseks väga palju aega.

Helme sõnul on Eesti suhted Venemaaga katastroofilises seisus ning sellele lisanduvad probleemid euroga ning immigratsioonikriis. Ta nentis, et ka nendes küsimustes võivad sisepoliitilised huvid ja välispoliitilised huvid vastuollu minna.

Eesmaa: Kaljuranda ümbritseb positiivne aura

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa on kindel, et reedel Reformierakonna juhatuses heakskiidu saanud välisministri kandidaat Marina Kaljurand saab uues ametis hakkama.

Eesmaa sõnul on Kaljurand suurte kogemustega diplomaat, kes on olnud Eesti suursaadikuks olulistes riikides. «Oleme kohtunud Kaljurannaga riigikogu väliskomisjonis mõned korrad ja üldiselt on teada, et teda ümbritseb positiivne õnnestuja aura,» ütles Eesmaa BNSile.

Ta tõdeb, et viimasel ajal on avalikkuses kujunenud poliitikute suhtes skepsis, mistõttu võib aru saada Reformierakonna otsusest nimetada ministrikandidaadiks erakonnaväline inimene.

«Lõppkokkuvõttes on Kaljuranna välisministri kandidaadiks määramine kindlasti aktsepteeritav sündmus. Oleks olnud kindlasti ka teisi, kes oleks selle ametiga hakkama saanud, nagu ka Kaljurand, kuid eks Kaljuranna tõusu poliitikaelus on juba mõnda aega oodatud,» arutles Eesmaa.

Kas Kaljurand ka Reformierakonnaga liitub, on Eesmaa hinnangul tehniline küsimus. «Kõige tähtsam on see, kas inimene saab hakkama oma ametis ja olen kindel, et aastaid välisministeeriumis töötanuna ta hakkama saab. Kas ta kuulub ühte või teise erakond, on juba tema ja tema kandidatuuri üles seadnud erakonna omavaheline küsimus. Üldreeglina väga sageli siiski astutakse erakonda,» lisas Eesmaa.

Kaljurand ütles reedel pärast Reformierakonna juhatuse koosolekut ajakirjanikele, et ei välista parteisse astumist, kuid praegu pole ta selles osas veel mingit otsust langetanud.

Peaminister Taavi Rõivas viib välisministri kandidaadi Marina Kaljuranna presidendi juurde järgmise nädala kolmapäeval.

Rõivas loodab kolmapäeval saada Kaljuranna kandidatuurile riigipea kinnitusel ning juba järgmise nädala lõpuks saada kokku riigikogu erakorralise istungi, et Kaljurand saaks ametivannet andes ministriametisse astuda.

Kaljurand on välispoliitikas kogenud tegija, kellel on välispoliitiline visioon ja oskus töötada välisteenistustega ning oskus kaitsta Euroopa ja Atlandi huve.

Kaljurand töötab välisministeeriumis 1991. aastast. Ta oli aastatel 2004-2006 Eesti suursaadik Iisraelis, aastatel 2006-2008 Eesti suursaadik Venemaal, aastatel 2007-2011 Eesti suursaadik Kasahstanis, aastatel 2011-2014 Eesti suursaadik USA-s ning töötab praegu välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantslerina.

Senine välisminister Keit Pentus-Rosimannus astus tagasi, sest kohus tegi pankrotistunud Autorollo tsiviilkohtuasjas vastutavaks ka tema, kuid otsus ei ole jõustunud ning see vaidlustatakse kindlasti riigikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles