Aaviksoost saab ikkagi TTÜ rektor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 11 kogunes Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium, kes otsustas lõpuks Jaak Aaviksoo rektoriks kinnitada. Pikale veninud valimisprotsess on sellega lõppenud.

Tänasel koosolekul valiti kuratooriumi esimeheks valiti Gunnar Okk, kes oli ainus kandidaat.

Okk rääkis, et kuratoorium otsustas kinnitada Aaviksoo rektoriks. Aaviksoo kinnitati ametisse kaheksa poolt- ja kolme vastuhäälega. «See ei olnud mingil juhul selline otsus, mis oleks kõigile meeldinud, kuid muud võimalust kuratooriumil ei olnud,» rääkis Okk, kelle sõnul hindas kuratoorium ka senise protsessi käiku ja jõudis seisukohale, et valimiskorda ei ole rikutud.

Okk selgitas, et valimised olid juba toimunud ja nende tulemus jõus, mistõttu ei olnud laual enam ühtegi teist kandidaati. Täna arutas kuratoorium üksnes seda, kas kinnitada Aaviksoo ametisse.

«Kuratooriumi liikmetest enamus leidis, et ei olnud õiguslikku põhjust valitud rektorit kinnitamata jätta. Ei olnud ka sisulist põhjust teda kinnitamata jätta. Ükski pädev organ ja kogu ei ole kahtluse alla pannud Aaviksoo juhiomadusi ja võimeid ülikooli juhtida,» lisas Okk, kelle sõnul vajab TTÜ otsusekindlat juhti, kes suudaks ellu viia vajadusel ka radikaalseid muutusi.

Okki hinnangul on Aaviksoo nii professionaalne juht, et suudab taastada ka ülikoolis usalduse.

Kuratooriumil alles esimene proovikivi

Eelmiseski kuratooriumi koosseisus aseesimehe kohal olnud Ardo Kamratov ütles Postimehele, et tänase koosoleku järel tundub, et töörahu on taastumas. «Eks ka uus esimees on sellele oluliselt kaasa aidanud oma autoriteedi ja juhtimisoskustega,» viitas Kamratov eelmise esimehe Sandor Liive vajakajäämistele.

Ühtlasi leppis kuratoorium täna tema sõnul kokku ka selles, et kuigi otsused ei olnud konsensuslikud, vaid häälteenamuslikud, siis kõik kuratooriumi liikmed aksepteerisid seda, et täna tehtud otsus on kõikidele kuratooriumi liikmetele siduv. «Ja nad püüavad seda igati hakata ellu viima,» sõnas Kamratov.

Kamratov avaldas lootust, et tänase hääletusega saab teema lukku lüüa ja mingit häältesegadust enam ei tule. «Ei ole välistatud ka see, et teatud vastuseisud, nii ülikooli välised kui sisesed, jäävad. Loodame kõige paremat ja ka kuratoorium kinnitas mitu korda, et põhiline eesmärk on ülikoolis töörahu saavutada ja säilitada.»

Kamratovi sõnul näitab rektorivalimise ümber toimunu, et kindlasti tuleb tehtud vigadele mõelda ja vajadusel muudatusi teha. «Täna ei saa välistada ka seda, et ülikooliseaduses tuleb mõnda punkti natuke korrigeerida,» ütles ta.

Samas aga on kogu TTÜ seadust Kamratovi hinnangul käsitletud väga ühekülgselt ja ainult rektorivalimise seisukohast, samas kui teised olulised küsimused on täiesti tähelepanuta jäänud. 

«Arengukava, finantsplaanid, eelarved, struktuurid – see kõik on kuratooriumi pädevus. Nendeni ei ole ju tegelikult veel jõutud. Siin on raskemad küsimused minu arvates veel ees,» arvas Kamratov.

Valimissaaga TTÜs

22. mail valis TTÜ 11-liikmeline kuratoorium salajasel hääletusel kaheksa poolthäälega uueks rektoriks akadeemik Jaak Aaviksoo.

3. juuni hommikul sai valimiskomisjon kuratooriumi neljalt liikmelt – Heiti Häälelt, Rainer Kattelilt, Margus Lopilt ja Mart Saarmalt – avalduse hääletustulemuste kontrollimiseks, sest nad kinnitasid, et vastuhääli pidanuks kolme asemel olema neli.

3. juuni pärastlõunal kontrollis valimiskomisjon hääletussedelid üle ja leidis, et Aaviksoo poolt hääletas siiski kaheksa ja vastu kolm inimest.

5. juuni ennelõunal saatis neli kuratooriumi liiget valimiskomisjonile taas avalduse, kus nõuti valimiste viimase hääletusvooru kordamist.

5. juuni pärastlõunal teatas kuratooriumi esimees Sandor Liive, et hääletussedelid saadetakse tõe väljaselgitamiseks Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti.

8. juunil teatas häältelugemiskomisjon, et neliku süüdistused võltsimise ja tulemuse moonutamise kohta on alusetud.

11. juunil saatis nelik – Hääl, Kattel, Lopp, Saarma – kuratooriumile kirja, kus kinnitas allkirjaga, et ei nõustu ekspertiisiga. See tähendas, et ekspertiis jääb tegemata.

15. juunil selgitasid TTÜ rektor Andres Keevallik ja kuratooriumi liikmed ülikooliperele skandaali tagamaid.

16. juunil kogunes 41-liikmeline TTÜ nõukogu, kes otsustas hääletusel, et ei vetosta kuratooriumi otsust valida uueks rektoriks Aaviksoo. Vetostamise poolt oli 25 nõukogu liiget, Aaviksood toetas 14 liiget.

19. juunil selgus, et rektorit lubatud ajaks ehk 22. juuniks ametisse ei kinnitata.

7. juulil kogunes TTÜ kuratoorium, kuid valitud rektori ametissekinnitamine ei tulnud isegi arutlusele, sest neli kuratooriumi liiget - Toomas Luman, Robert Kitt, Sandor Liive, Anneli Heinsoo - esitasid ministrile tagasiastumispalve, mille minister ka rahuldas.

16. juulil kinnitas valitsus kuratooriumi koosseisu uued liikmed - Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Okk. Robert Kitt ja Anneli Heinsoo jätkasid hoolimata tagasiastumissoovist kuratooriumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles