Viljandimaal avastati enam kui 2000 seaga farmis seakatk

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Viljandimaal Tarvastu vallas asuvas enam kui 2000 seaga farmis sigade Aafrika katku tekitaja, tegu on kolmanda seakatku juhtumiga Viljandimaa farmides.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli sõnul võeti Rakvere Farmide Vooru farmist proovid eile ja täna saadi seakatkule kinnitus. «Sellest piirkonnast on leitud pea pooled seakatku juhtumid metssigadel, mis näitab, et viiruse kontsentratsioon on Viljandimaal väga kõrge,» ütles ta ameti teatel.

Kokku on Vooru farmis 2149 siga, kes hukatakse. Seejärel puhastatakse ja desinfitseeritakse hoone. Taudipunktis kehtestatakse karantiin ning sinna tohivad siseneda ainult veterinaar- ja toiduameti volitatud inimesed.

HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm nentis pressiteates, et isegi kõige karmimad bioohutusmeetmed ei hoia seakatku eemal. «Antud juhul on tegemist väga kahetsusväärse juhtumiga nii meie töötajate kui kogu AS Rakvere Farmide süsteemi jaoks,» ütles ta.

Ta kinnitas, et farmialadel järgitakse kõiki Euroopa Toiduohutusameti välja töötatud bioohutusnõudeid ja enamgi veel, et hoida viirus süsteemi ülejäänud 24 farmist eemale. «Antud juhtum näitab ilmekalt, et õnnetu juhuse eest pole keegi kaitstud isegi siis, kui oled enda poolt teinud kõik, mis on meie võimuses,» märkis ta.

Soormi sõnul ei mõjuta juhtum HKScan Estonia igapäevast töökorraldust ning kõik tarned jätkuvad tavapäraselt. Samas pidas ta oluliseks panna piir, et viirus ei liiguks edasi teistesse farmidesse. «Eelkõige tuleks nüüd karmilt alustada metssigade populatsiooni vähendamist, et viiruse leviku kiirust aeglustada ning päästa teised farmid,» märkis ta.

Taudipunktide ümber kehtestatakse kolme kilomeetri raadiuses ohustatud ja seitsme kilomeetri raadiuses järelevalvetsoon. Kõik tsoonidesse jäävad seafarmid kontrollib amet üle ja võtab proovid. Kümne kilomeetri raadiuses Tarvastu vallas Vooru külas asuvast farmist asub 14 kodusigadega üksust, millest viies on üle 1000 sea.

Esimest korda diagnoositi seakatk Valgamaal Hummulis surnult leitud metsseal mullu 8. septembril. Esimesed seakatku leiud kodusigadel avastati juuli keskpaigas ning praeguseks on katku leitud kokku üheksas farmis ja majapidamises Viljandi-, Valga-, Tartu-, Järva- ja Lääne-Viru maakonnas.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodu- ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Taudikoldes hukatud ja loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus hüvitatakse, kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles