Riik valmistub metssigade suureks küttimiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead.
Metssead. Foto: SCANPIX

Ministeeriumid teevad seadusandluses ja määrustes muudatusi, mis võimaldaksid sigade Aafrika katku leviku piiramiseks alustada metssigade ulatusliku küttimisega.

Keskkonnaministeeriumis on ettevalmistamisel jahiseaduse muudatus, mis võimaldaks lisada ka kunstvalgusti jahil lubatavate seadmete hulka, ütles keskkonnaminister Marko Pomerants valitsuse pressikonverentsil.

Samuti kavatseb minister muuta jahieeskirjas sätteid, mis lubaksid küttida ka põrsastega emiseid ning pidada ajujahti väljaspool 1. oktoobril algavat jahihooaega. «Täna on koerte ajujaht taudi teises tsoonis keelatud. Me eeldame, et selle piirangu saame maha võtta,» ütles Pomerants.

Järgmisel kolmapäeval kohtub Pomerants jahimeestega, et selgitada, kuidas loomi efektiivselt küttida, kui juriidilised takistused saavad kõrvaldatud.

Ministri sõnul kütitakse tava-aastatel pool metssigade kvoodist talvekuudel, kuid praegu ei saa nii kaua metsa minemisega oodata. «Metssea jahihooaeg on aastaringi,» lausus ta.

«Kindlasti ootavad jahimehed ka abi maaeluministrilt, et näiteks tõsta laborite võimekust analüüside menetlemisel,» rääkis Pomerants. Ta pidas silmas, et lisaks tööpäevadele töötaksid laborid ka vähemalt ühel nädalavahetuse päeval, et jahimehed saaksid proove tuua. Nii saaks vältida olukorda, et kütitud metssea liha muutuks tarvitamiskõlbmatuks ainuüksi seepärast, et läheb hukka analüüsi vastust oodates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles