Kaitseliidu endine pealik omastas tuhandeid eurosid riigi raha

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu Harjumaa maleva endine pealik Urmas Susi.
Kaitseliidu Harjumaa maleva endine pealik Urmas Susi. Foto: Toomas Huik

Kaitseliidu Harju maleva endine pealik Urmas Susi kasutas tuhandete eurode eest Kaitseliidu raha, ostes endale remondi- ja ehitustarbeid, lastes remontida isiklikke autosid ning andes tuttavatele kasutada Kaitseliidu kütusekaarti. Kohus mõistis Susi raha omastamises ja võltsimises süüdi, Susi tunnistas oma süü üles, kahetses ja hüvitas tehtud kahju.

Süüdistuse järgi kasutas Susi Kaitseliidu pealikuna ebaseaduslikult temale usaldatud organisatsiooni raha suures ulatuses, tekitades Kaitseliidu Harju malevale kogukahju summas 46 067 eurot.

Harju maakohus kinnitas reedel prokuröri ja süüdistatava sõlmitud kokkuleppe, mille järgi Susi mõisteti süüdi omastamises, dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises, samuti teise inimese võltsimisele kallutamises.

Liitkaristuseks mõisteti talle üks aasta ja kaheksa kuud vangistust tingimisi, millest lahutati üks päev, mille ta veetis eelvangistuses kahtlustatavana kinnipidamisel. Samuti mõisteti Susilt välja 585 eurot sundraha riigile.

«Urmas Susi tunnistas kriminaalmenetluse käigus oma kuriteod üles, kahetses neid korduvalt ja hüvitas tekitatud kahju. Kõik need asjaolud kinnitavad, et inimene on oma väärast käitumisest aru saanud ja elab tulevikus loodetavasti seaduskuulekat elu,» ütles riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Kohtuotsuse järgi laskis Susi remontida endale kuuluvaid autosid Kaitseliidu raha eest. Samuti laskis ta oma isiklikule autole paigaldada eelsoojendussüsteemi ning selle eest Kaitseliidu rahaga tasumiseks laskis võltsida arveid.

Samuti ostis Susi Kaitseliidule telereid ja köögitehnikat, lastes selle eest maksmiseks võltsida arveid, et tasuda nende eest heakorratöödeks ette nähtud rahaga. Samuti ostis ta remonditarbeid, mille eest maksis Kaitseliidu heakorratöödeks ette nähtud rahaga, lastes selleks võltsida arveid. Veel rentis ta ehitusseadmeid ja ostis ehitusmaterjale oma Türil asuva ehitusjärgus maja remontimiseks, makstes arvete eest Kaitseliidu rahaga.

Samuti andis Susi oma tuttavale kasutada Kaitseliidu kütusekaardi, mille abil tankimise eest maksis too Susi abikaasa arveldusarvele ülekannetena kokku 16 279 eurot. Susi abikaasa kasutas seda raha oma otstarbeks, arvates, et tegu on abikaasalt tulnud rahaga.

Susi oli Kaitseliidu Harju maleva pealik üle kümne aasta, ajavahemikul 2003–2014, rahaomastamised ja võltsimised pani ta toime viimase paari tööaasta jooksul.

Susi lahkus Kaitseliidu teenistusest mullu. Praegu on Susi oma sõnul pensionil ning töötab ajutiselt asendajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles