Tšehhi kohus saatis uusnatsid aastakümneteks vangi

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtusaalis kahel pool turvameest seisavad David Vaculik (vasakul) ja Jaromir Lukes.
Kohtusaalis kahel pool turvameest seisavad David Vaculik (vasakul) ja Jaromir Lukes. Foto: SCANPIX

Tšehhi Ostrava linna ringkonnakohus karistas karmilt nelja uusnatsi, kes loopisid mustlaste eramusse Molotovi kokteile ja tekitasid põletushaavu kolmele inimesele.

David Vaculik (26), Jaromir Lukes (26) ja Ivo Muller (25) peavad trellide taga viibima 22 aastat. Vaclav Cojocarut (22) karistati 20-aastase vangistusega, vahendas AFP.

Lisaks sellele peavad nad maksma tervisekindlustusfirmale ja mustlasperele hüvitist ligi 17 miljonit korunat ehk 10,8 miljonit krooni.

Kõik neli kaebasid kohtuotsuse kohe edasi.

Nelik viskas Ida-Tšehhis Vitkovi linnas 19. aprillil 2009 ehk päev enne Hitleri 120. sünniaastapäeva mustlaste majja kolm süütepudelit. Puhkenud põlengus sai viga kolm inimest, neist 2-aastase Natalka Kudrikova kehal oli põletushaavu 80 protsendi ulatuses.

«Süüaluseid karistati mõrvakatse ja kinnisvara kahjustamise tõttu,» rääkis kohtunik Miloslav Studnicka.

Laps on elanud üle 14 operatsiooni ja ta pääses haiglast välja alles detsembris 2009. Tüdruk jäi ilma kolmest sõrmest, teda on korduvalt ravitud põletushaavade, neeruprobleemide ja veremürgituse tõttu, lisas Studnicka.

Lisaks lapsele said kannatada ka tema vanemad. Veel viis samal ajal majas maganud inimest pääses välja ja viga ei saanud.

Kohtuprotsess nelja uusnatsi üle algas tänavu mais.

Kohtuniku sõnul oli äärmuslikku grupeeringusse kuulunud meeste teo motiiviks rassiviha ja soov tõmmata Hitleri sünniaastapäeva eel tähelepanu.

«Süüalused valisid välja öö, eramu ja kolm tulekolde kohta eesmärgiga tappa inimesed majas või teha nende päästmine keeruliseks,» jutustas ta.

Tšehhis elab 250 000 kuni 300 000 mustlast. Üldse elab riigi 10,5 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles