Pomerants: sotsiaalpaanikat pole vaja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigade tapmiskohta sõitev veok Torma vallas
Sigade tapmiskohta sõitev veok Torma vallas Foto: Erakogu

Keskkonnaminister Marko Pomerants ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et sotsiaalpaanikat tapetud sigade matmise pärast ei ole vaja ning kinnitas, et loomad maetakse keskkonnaohutult.

«Sotsiaalpaanikat pole vaja, sigade katk Peipsile mõjuma ei hakka ja [sigade matmise] koht Torma vallas on valitud selline, et sealne mõju põhjaveele on minimaalne, kui üldse,» kommenteeris minister elanike hirmu selle pärast, kui ohutu on hukatud sigade matmine Torma prügila lähedale. Ta nentis, et ainus viga oli kehv kommunikatsioon ning vallavalitsus polnud asjast informeeritud.

Pomerants avaldas arvamust, et olukordi, mis puudutavad hukatud sigade matmist, tuleb ilmselt ette ka järgnevatel kuudel. «Need on juhtumid, kus AS Vireen ei suuda neid [tapetud sigade – toim] koguseid töödelda. Siis muud varianti pole, kui sead peavad maa sisse saama. Keskkonnaametnikud püüavad valida välja veekaitseliselt parimad kohad,» kinnitas minister.

Pomerants kinnitas, et kõik seadustes tehtud muudatused seakatku leviku piiramiseks on ajutised. «Me ei oska öelda, kas see lõpukuupäev on 31. detsember 2015, 2016 või mingi muu aeg, aga fakt on see, et kui riigis on sigade Aafrika katk lõppenud, tuleb asuda nende regulatsioonide normaliseerimise juurde tagasi.»

Pomerantsi sõnul ei saa jahimehed seadusmuudatusest aru ja küsivad, kas metsseast sai nüüd väikeuluk, et teda tohib küttida. Minister kinnitas, et ei saanud, kuid praegu jahiseaduses sarnaselt väikeulukiga on maaomanikel õigus tasuta loaga metssigu küttida.

«Kolmas asi: pole mingisugust limiiti või piiranguid, et kellelegi ei jätku [metssigu] küttimiseks, eesmärk on küttida vähemasti 29 000 metssiga, rohkem võib ka, kuid rõhuasetusega nii emistele kui noorloomadele.»

Eile sai teatavaks info, et Puurmanis tapetud sigadega Torma vallas asuvasse matmispaika sõitvatest autodest tilgub välja loomade kehavedelikke, veterinaar- ja toiduameti juht Ago Pärtel kinnitas, et kogu protsess on täiesti ohutu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles