Kohus mõistis Eston Kohvri 15 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis täna Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi.

Kohtunik ütles kohtuotsust välja kuulutades, et Eston Kohver peab kandma 15-aastase vanglakaristuse range režiimiga vanglas.

Kohus mõistis Eston Kohvri süüdi spionaažis, ebaseaduslikus piiriületuses, relva ebaseaduslikus omamises ja selle salakaubaveos. Spionaaži eest mõistis kohus Kohvrile 13 aastat vangistust ning relva ebaseadusliku omamise ja selle salakaubaveo eest kaks aastat vangistust. Ebaseadusliku piiriületuse eest määras kohus Kohvrile 100 000 rubla ehk 1375 eurot trahvi.

Kohus otsustas vabastada Kohvri kohtukulude kandmisest, kuna tal on ülalpeetav abikaasa ja neli last.

Kohver ei tunnistanud end süüdi.

Kohus arvestas karistusaja alguseks mullu 5. septembri, kui FSB Eston Kohvri Eesti territooriumilt röövis.

Kohal viibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul kuulas Eston Kohver kohtuotsust rahulikult ja otsust kuuldes ta üllatust välja ei näidanud. Kohver jättis mulje, et ta sellist otsust ootas ja oli selleks valmistunud.

Kohtusaalis istusid Eesti ajakirjanikud vasakul pool, kus asus Eston Kohver ja Vene ajakirjanikud paremal. Kohtuotsuse ettelugemise ajal vaatas Kohver Eesti ajakirjanikele otsa. Kogu kohtuistungi ajal ütles Kohver vaid ühe sõna, kui kohtunik küsis, kas otsuse sisu on talle arusaadav. Kohver ütles vene keeles «ponjatno» (selge - toim.)

Prokurör nõudis 7. augustil toimunud istungil Eston Kohvrile 16-aastast vangistust ja 200 000 rubla trahvi. Prokuratuur süüdistas Kohvrit spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Kohvrit hoiti esialgu Moskva Lefortovo vanglas, suve hakul toodi ta Pihkvasse.

Eesti on seisukohal, et Kohvri röövimine ja tema üle peetud kohtuprotsess on algusest peale ebaseaduslik ning ta tuleb viivitamatult vabastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles