Paet: nn kohtuotsus on aasta kestnud farsi vahetulemus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa kohtu otsus Eston Kohvri suhtes on ligi aasta kestnud farsi vahetulemus ega oma mingit sisulist tähendust, leiab Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet.

«Venemaa Pihkva kohtu nn otsus Eston Kohvri suhtes on ligi aasta kestnud inimõiguste rikkumise ja farsi senine vahetulemus. Jätkuvalt tuleb nõuda nii rahvusvaheliselt kui Eesti-Vene kahepoolses suhtlemises Eston Kohvri vabastamist ja kodumaale saatmist,» märkis Paet.

«Eston Kohvri ebaseaduslikku kinnihoidmist pole põhjust nimetada kohtuprotsessiks, vaid tegemist on ränga poliitilise inimõiguste rikkumisega. Ükskõik, mida Eston Kohvri suhtes niinimetatud kohtuotsuses öeldakse, ei oma see mingit sisulist tähtsust,» sõnas Paet. «Tegemist on Vene eriteenistuse FSB tegevusega oma autoriteedi suurendamiseks FSB töötajaskonna ja kogu Venemaa silmis. Selle propagandategevuse hind on olnud juba ligi aasta Eston Kohvri elust.»

«Me ei tohi minna FSB avantüüriga kaasa, vaid peame nõudma koos liitlastega järjekindlalt Eston Kohvri vabastamist,» rõhutas europarlamendi saadik.

«Kohvri röövimise ja vanglates hoidmise näol on tegu rahvusvahelise õiguse rikkumisega ning kõik sammud, mida Venemaa on tema suhtes ette võtnud, on poliitiline farss, milles suurimad kannatajad on Eston Kohver ja tema lähedased. Seda saab Venemaa lõpetada vaid Kohvri vabastamisega. Samal seisukohal on lisaks Eestile ka Euroopa Parlament, Euroopa Komisjon, Euroopa Nõukogu ning paljud demokraatlikud riigid,» lausus Paet.

Ta lisas, et mida kauem Kohvri kinnipidamine kestab, seda rohkem kahjustab see Venemaa rahvusvahelist kuvandit. «Kohvri edasist kinnihoidmist peavad erilise tähelepanuga jälgima ka rahvusvahelised inimõiguste kaitse organisatsioonid,» sõnas ta.

Venemaa Pihkva oblastikohus mõistis täna Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri 15 aastaks vangi. Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles