Kruuse: on välja öeldud, et vahel tundub kasulikum katk sisse viia, aga loodetavasti ei mõelda seda tõsiselt

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaeluminister Urmas Kruuse
Maaeluminister Urmas Kruuse Foto: SCANPIX

Maaeluminister Urmas Kruuse ütles, et kuna Jõgevamaa seakatkujuhtum väljus senise loogika piiridest, siis tuleb põhjalikult uurida, kuidas katk farmi sai. Samas ei usu minister, et seakasvatajad tahtlikult katku farmi tooks, et nii suuremat majanduslikku kasu saada.

Tänane Eesti Ekspress kirjutab, et farmist leitud seakatk on punases tsoonis asuvale farmerile kõige riskivabam viis ärist kõrvale astuda ning veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektor Ago Pärtel soovib uurida, kuidas katk ikkagi Jõgevamaa farmi sattus.

«Loogiline oli see sündmustejada täpselt tänase päevani, sellepärast et kõik eelmised kolded on juba aasta jagu puhtalt seotud metssealeidudega. Aga konkreetne Jõgevamaa piirkond – seal metsseakoldeid ei ole,» selgitas Pärtel BNSile päeval, mil katk Jõgevamaalt avastati.

Kruuse selgitas täna ajakirjanikele, et VTA peabki igal konkreetsel juhul uurima, kuidas katk farmi sai. Jõgevamaa puhul on seda eriti vaja teada.

«Meil on vaja teada, miks nii juhtus, kui kõik nõuded on täidetud. Veterinaarametil on iga juhtumi uurimiskohus, et midagi tulevikus muuta. See ei ole midagi uut,» selgitas Kruuse, kes lisas, et kui farmis on bioohutusnõuded täidetud, siis kompenseeritakse seapidajale katku tõttu hävitatud loomad.

«Kui peaks selguma, et mingeid nõudeid ei täidetud või see haigus on tahtlikult sinna sisse veetud, siis on tegemist kahe asjaga – siis ei peaks (hüvitist – toim.) välja makstama ja siis peaks keegi vastutama,» rääkis Kruuse.

VTA juht haiguslehel

Ta lisas, et kui VTAl on kahtlus ja soov kasutada täiendavalt uurimisorgani abi, siis see õigus on olemas.

Kruuse sõnul levivad algusest peale kuulujutud, et seapidajatel on  kasulikum katk farmi tuua kui piirangutega kaubelda.

«Ka mõni inimene on väiksemas ruumis avalikult välja öelnud, et vahel tundub kasulikum katk sisse viia. Ma loodan, et seakasvatajad nii ei mõtle. Ma ei saa kuulujuttudest ja sellistest mõtetest lähtuda. Kui keegi tõesti nii mõtleb, siis see on hullumeelne temp,» rääkis Kruuse.

Tänasele kohtumisele ajakirjanikega Pärtel ei tulnud, kuna on tänasest haiguslehel.

Puurmani vallas Altnurga külas asuvas seafarmis diagnoositi sigade Aafrika katk 8. augustil. Farmis oli 6426 kodusiga, kes hukati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles