Venemaa saatkond ei osale natsismi- ja kommunismiohvrite mälestusüritusel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa saatkond Tallinnas.
Venemaa saatkond Tallinnas. Foto: Liis Treimann / Postimees

Venemaa saatkond otsustas mitte osaleda Tallinnas pühapäeval toimuval natsisimi- ja kommunismiohvrite mälestusüritusel.

Mälestuspäeva üritusi korraldava Inimõiguste Instituudi juhatuse esimees Vootele Hansen nimetas Venemaa suursaatkonna otsust äärmiselt kahetsusväärseks. Tema sõnul jättis Venemaa suursaadik kui diplomaatilise korpuse vanem sellega kasutamata võimaluse anda hinnang natsismi- ja kommunismikuritegudele. «Samas kui vaadata sündmusi Ukrainas ja Eston Kohvri pseudokohtuprotsessi, ei pane see ka imestama,» ütles Hansen Postimehele.

Eestis tähistatakse pühapäeval esmakordselt totalitarismiohvrite mälestustseremoonia ja rahvusvahelise konverentsiga üle-euroopalist Molotovi-Ribbentropi pakti (MRP) sõlmimise aastapäeva.

Kell 12 Vabadussõja võidusamba juures algaval tseremoonial viib palvuse läbi Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Kõnega esinevad justiitsminister Urmas Reinsalu, Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam ja diplomaatilise korpuse esindajana Suurbritannia suursaadik Christopher Holtby. Seejärel asetavad Reinsalu, Holtby, Leedu justiitsminister Juozas Bernatonis ja Tallinna Kesklinna vanem Alar Nääme Võidusamba jalamile pärjad.

Kell 13 algab Okupatsioonide muuseumis rahvusvaheline konverents «The Criminal Legacy of Communism and Nazizm», kus paneeldiskussioonides osalevad välisriikide esindajatena Leedu justiitsminister, Läti justiitsministeeriumi parlamendisekretär Jānis Iesalnieks, Ungari asejustiitsminister Robert Répássy, Poola asejustiitsminister Wojciech Węgrzyn, Gruusia asejustiitsminister Gocha Lordkipanidze, Tšehhi asejustiitsminister Petr Jäger ning Slovakkia justiitsministeeriumi rahvusvahelise õiguse osakonna direktor Michal Kotlárik.

Vabaühendustest osalevad konverentsil Euroopa Mälu ja Süüme Koostöökogu juht Neela Winkelmann, Rahvusliku Mälestamise Instituudi juht Paweł Ukielski, Rahvusliku Mälestamise Komitee büroo juht Áron Máthé ja Mälestamise ja Solidaarsuse Euroopa Võrgustiku direktor Rafał Rogulski.

23. augustil 1939. aastal sõlmisid natslik Saksamaa ja kommunistlik Nõukogude Liit Molotovi-Ribbentropi pakti, mis lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks ning käivitas sündmusteahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi- ja natsismikuritegusid. Tänavu möödub pakti sõlmimisest 76 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles