Michal: Kaljurand ja Kiil peavad Tallinna Sadama juhatusest lahkuma

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Jaanus Lensment

Majandus- ja taristuminister Kristen Michali sõnul peavad Tallinna Sadama juhatuse esimees Ain Kaljurand ja juhatuse liige Allan Kiil oma ametikohtadelt lahkuma, kuni uue juhatuse ametisseastumiseni täidab ettevõtte juhi kohuseid Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid.

«Mina olen sajaprotsendiliselt veendunud õigusriigi pooldaja ning inimeste süü või süütuse otsuse saab teha ainult kohus. Aga olukorras, kus on käimas suured hanked ja üleval on kahtlused, ma arvan, et nad peaksid panema paberi lauale ja tulema juhatusest ära. Kui mitte, siis peab ilmselt nõukogu lähipäevil selle otsuse langetama,» ütles Michal Postimehele.

Tema sõnul peab Tallinna Sadama finantsjuht Marko Raid tegema juhatuse liikme tööd seni, kuni nõukogu otsustab, kas lisada juhatusse veel keegi. «Järgmises faasis kuulutame välja konkursi uute juhatuse liikmete otsimiseks,» ütles Michal.

Majandusministri sõnul oli ta Kaljuranna ja Kiili suhtes käivast uurimisest teadlik praktiliselt ametisse asumisest peale.

«Uurimine on kestnud ka varem, on ilmselt olnud informeeritud ka minu eelkäijad ministriametis. Lisaks minule on sellest uurimisest olnud informeeritud veel paar inimest ministeeriumist, Nii palju kui me oleme saanud teha uurimist ohtu seadmeta, oleme ette valmistanud, et Tallinna Sadama juhtimisvõimekus oleks tagatud ja ettevõte suudaks võetud kohustused täita,» rääkis Michal.

Michali sõnul ei saa ta altkäemaksujuhtumi kohta palju rääkida, kuna vastavat infot jagavad uurimisorganid. «Mina saan aru, et aastate jooksul on olnud mitmeid juhtumeid, mitte ainult üks. Aga las uurimisorganid ise kommenteerivad seda,» lausus ta.

Michali sõnul on praeguses olukorras riigi huvi see, et parvlaevahange saaks õigeks ajaks valmis ning ettevõttes oleks olemas juhtkond ja nõukogu, kes annaks väljapoole kinnitused, et sellega minnakse edasi.

Kaitsepolitseiameti töötajad pidasid täna altkäemaksu võtmises kahtlustatavatena kinni ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna ja juhatuse liikme Allan Kiili.

 Mõlemat meest kahtlustatakse suures ulatuses altkäemaksu võtmises mitme aasta jooksul. Enne esmaste menetlustoimingute tegemist ei ole võimalik täpsustada kahtlustuse sisu ja altkäemaksuks saadud summa suurust, teatas riigiprokuratuur.

Täna on läbiotsimised ka Kaljuranna ja Kiili töö- ning elukohtades. Samuti otsitakse läbi mitu teist kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles