Tsahkna: tasuta ja eestikeelne kõrgharidus peab säilima

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Jaanus Lensment

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna ei toeta kõrghariduse ja teaduse arendamise raportis tehtud ettepanekut muuta kõrgharidus ingliskeelseks ja tasuliseks.

Põhjamaade Investeerimispanga asepresident Gunnar Okk tegi ettepaneku muuta tasuta kõrgharidus täiesti tasuliseks. Tema hinnangul peaks õppija võtma laenu, mille riik kustutab pärast seda, kui on selge, et tudeng jääb Eestisse tööle.

IRLi esimees ning sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna aga seda ideed ei toeta. «Eestis on tõsiseks probleemiks see, et meie noored sõltuvad oma pere majanduslikust olukorrast ning seetõttu ei pruugi kõigil kõrgharidusele ligipääsu olla,» sõnas Tsahkna. «Sellepärast sai tasuta kõrgharidus kehtestatud, kuid praktika näitab, et ka tänastel tingimustel on maapiirkondadest õppuritel raske hakkama saada ning nad peavad enda elatamiseks laenu võtma,» selgitas ta seda, miks Oki ettepanek suurendaks õppurite laenukoormust veelgi.

«On tähtis, et meil kõigil oleks hoolimata perekonna majanduslikust seisust ligipääs kõrgharidusele,» rõhutas Tsahkna. «Kui muudame kõrghariduse tasuliseks, siis piirame oma andekatel noortel sellele juurdepääsu ja seda kindlasti IRL ei lase teha,» ütles ta.

Lisaks suhtub Tsahkna skeptiliselt ka ideesse muuta kõrgharidus ingliskeelseks. «Kindlasti on see väga ohtlik, kui me Eesti tipphariduse nii doktori- kui ka magistriõppes ingliskeelseks muudame. Üheks Eesti rahvusriigi ning kultuurikeele tunnuseks ja oluliseks väärtuseks on see, et teadust tehakse emakeeles,» arvas Tsahkna. «Eesti keele ja kultuuri püsimine on meie põhiseaduses kokku lepitud eesmärk ning seetõttu IRLi võõrkeelset haridust ei toeta,» lõpetas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles