Pettai: Ossinovski peab nüüd tõestama, et suudab valitud teed käia

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai.
Vello Pettai. Foto: Sille Annuk

Politoloog Vello Pettai hinnangul sõltub valitsuse koostöö sujumine nüüd Jevgeni Ossinovskist, kes peab koalitsioonipartnereid veenma, et sotside sisepinged ning skeptilisus koalitsiooni suhtes ei takista võimuleppe edasist elluviimist.

Eilne Sotsiaaldemokraatide volikogu otsustas 35 poolthäälega praeguses valitsuskoalitsioonis jätkata. Seejuures on märkimisväärne, et veidi rohkem kui kolmandik volikogul osalejatest soovis erakonna võimuliidust lahkumist. Lisaks teatas ettevõtlusminister Urve Palo, et astub tagasi, kuna ei soovi Reformierakonna juhitavas võimuliidus töötada.

Politoloog Vello Pettai arvates peab Jevgeni Ossinovski eile langetatud valiku taustal tõestama, et sotsiaaldemokraadid suudavad hoolimata erakonnasisestest erimeelsustest võimuleppe elluviimisel tõsiseltvõetavateks partneriteks olla. «Hetkel on sotsid tema initsiatiivil üsna kaugele läinud ja piire kombanud, kohtudes ka teiste erakondadega ning nüüd peab Jevgeni Ossinovski tõestama, et eile sotside volikogus langetatud valik on kindel,» selgitas Pettai.

Pettai sõnul on nüüd aeg erimeelsused kõrvale jätta ning töörahu taastada. «Mitmed ministrid, eelkõige sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna on juba märku andnud, et riigil on terve hulk pakilisi probleeme, millega tuleb tegelda,» ütles ta, lisades et migratsiooni- ja välispoliitika valdkonda jäävate probleemide lahendamine pole kerge ning nõuab täit tähelepanu. «Tekkinud olukorras aga väga ei pingutatud ning paljud ministrid ei julgenud ambitsioonikaid samme astuda, sest koalitsiooni püsimajäämise osas puudus kindlustunne,» kirjeldas ta põhjusi miks konfliktide minevikku jätmine oluline on.

Tema hinnangul aitab probleemide lahenemisele kaasa ka Palo tagasiastumine ettevõtlusministri kohalt, sest see annab Ossinovskile võimaluse valitsuse tasandil koalitsiooni tegemistes kaasa rääkida. «Eks sotsid ole algusest peale kimbatuses olnud, sest erakonna esimehe vahetumisega tekkis keeruline olukord, kus partei liider ei ole valitsuses,» viitas Pettai probleemide võimalikule algallikale.

Tema hinnangul peab Ossinovski tõenäoliselt leppima ettevõtlusministri portfelliga kuna teised sotside käsutuses olevad ministrikohad nii lihtsasti ei vabane. «Kui nad ei jõudnud pärast juhi vahetumist kaitseministri koha osas Mikseriga kokkuleppele ega otsustanud vangerduste kasuks ka eile, siis aja möödudes paraku surve ainult kasvab ning otsustamine lihtsamaks ei lähe – seega jääb Ossinovkile ikkagi ilmselt Urve Palost vabanev ametikoht,» selgitas Pettai.

Kuigi kaitseministri portfell oleks paljude arvates võimuerakonna juhi jaoks selle mainekust silmas pidades sobivaim, pakub Pettai hinnangul eneseteostusvõimalusi ka ettevõtlusministri ametikoht. «Avalikkusele tuleb piisavalt hästi seletada, mida see ametikoht endast kujutab ning uus minister saab seal enda õigustamiseks midagi märkimisväärset korda saata,» sõnas Pettai. «Ettevõtlus pole Ossinovski jaoks kaugeltki võõras valdkond,» lisas ta.

Jevgeni Ossinovski isa Olegi korruptsiooniskandaal poja asumist ettevõtlusministri kohale Pettai sõnul ei takista. «Tuleb lihtsalt selgelt näidata, millised on isa tegevusvaldkonnad, millised on ministeeriumi valdkonnad ning tõmmata selge joon nende kattuvusalade vahele. Nii on võimalik erinevaid kahtlusi, mis inimestel tekkida võivad, ennetada,» lõpetas Pettai.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles