Galerii: Ilves nimetas ametisse uued ministrid

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves nimetas täna Kadriorus peaminister Taavi Rõivase ettepanekul ametisse kolm uut ministrit - tervise- ja tööministriks Jevgeni Ossinovski, ettevõtlusministriks Liisa Oviiri ja kaitseministriks Hannes Hanso.

Uued ministrid alustavad tööd ametivande andmisega kell 15 algaval riigikogu istungil. Ühtlasi vabastas riigipea ametist senised ministrid Sven Mikseri, Rannar Vassiljevi ja Urve Palo.

Ilves avaldas lootust, et pool aastat pärast valimisi hakkab valitsus nüüd tööle täie hooga ja üheskoos. «Uute ministrite ülesanne on, eriti praegusel raskel ja keerulisel ajal, ka see, et nad osaleksid Brüsselis Euroopa Liidu Nõukogu töös. See on tarvilik Eesti seisukohtade ja positsioonide selgitamiseks ja kaitsmiseks. Seni pole see kahjuks kõigi ministrite päevakavasse kuulunud,» lisas president. 

Uus kaitseminister Hannes Hanso ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et kaitsevaldkond on seni olnud väga kindlakäeliselt juhitud. Prioriteetidena nimetas Hanso tugevaid liitlassuhteid ja kaitsekulutuste taseme hoidmist.

«Minul ministrina ei ole kaitsepoliitika suunitluses mingisuguseid muutusi ette näha,» sõnas ta. «Ma tunnen end selles ametis küllalt kindlalt.»

«Eks ma lähen kõigepealt majja, vaatan, mis on tehtud, mis on pooleli ja mis on olulisemad asjad, mis vajaksid kiiret reageerimist,» rääkis ettevõtlusministriks nimetatud Liisa Oviir. Ühe prioriteedina tõi Oviir välja ekspordituru - ministriametis soovib ta meie ettevõtetele veelgi rohkem uksi avada.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tänas alates aprillist valdkonda juhtinud erakonnakaaslast Rannar Vassiljevit. «Sisseelamisaega väga palju ei anta, sest riigieelarve peab juba lähipäevil jõudma lõppfaasi,» märkis Ossinovski.

«Tööd ja ülesandeid ja tegemisi on kindlasti väga palju,» lisas Ossinovski, «aga ma usun, et saame kõik sellega kiiresti hakkama.»

Enne kaitseministri ametisse asumist kuulus Hannes Hanso riigikogu XIII koosseisu. Aastatel 2013–2015 oli ta Kuressaare linnapea ning aastatel 2011- 2013 teadur Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuses.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski oli enne tervise- ja tööministri ametisse asumist aastatel 2014–2015 haridus- ja teadusministri ametikohal ning kuulus seejärel riigikogu XIII kooseisu, kus ta oli kultuurikomisjoni liige. Aastatel 2011–2014 oli Ossinovski riigikogu XII koosseisu liige. Ta oli riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni liige.

Liisa Oviir oli enne ettevõtlusministri ametisse asumist aastatel 2008–2015 AS Eesti Energia juhtiv jurist. Aastatel 1998– 008 oli ta AS Tallink Grupis juristi ametikohal.

Muudatused SDE valitsusdelegatsioonis tulid arutlusele pärast partei volikogu augusti lõpus tehtud otsust jätkata senises koalitsioonis, misjärel teatas senine ettevõtlusminister Urve Palo tagasiastumisest. Laupäeval nimetas SDE juhatus esimehe ettepanekul uue ettevõtlusministri kandidaadiks seni merendus- ja energeetikavaldkonnas tegutsenud juristi Liisa Oviiri, kaitseministri kandidaadiks riigikogu väliskomisjoni juhi Hannes Hanso ning tervise- ja tööministriks partei esimehe Jevgeni Ossinovski.

Muudatuste tõttu peavad valitsusest lahkuma tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev ning praegune kaitseminister ja erakonna eelmine esimees Sven Mikser, kellest saab Hanso asemel riigikogu väliskomisjoni juht. SDE praegustest ministritest jätkab valitsuses ainsana tööd kultuuriminister Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles