Uuring: tagasi kodumaale pöörduvad eestlased vajavad enam tuge

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Prozes / Postimees

Rahvuskaaslaste programmi tegevused on pakkunud väliseestlastele olulist abi Eestiga sideme säilitamisel. Senisest rohkem toetust ja nõu vajavad Eestisse tagasipöördujad ja nende lapsed, selgub programmi mõju-uuringust.

Uuringust selgub, et rahvuskaaslaste programm on kõige enam mõjutanud eesti keele ja kultuuri õppe kättesaadavust ja korraldust välismaal. Osalenute hinnangul on Eesti riigi toetus äärmiselt oluline ning selle puudumine halvendaks eesti keele ja kultuuri õppe järjepidevust ning levikut.

Küsitlusele vastanud peavad kõige olulisemaks programmi neid tegevusi, mis aitavad inimestel füüsiliselt Eestisse, eesti keele ja kultuuri keskkonda tulla: Eestis õppimine, praktika Eesti ettevõtetes, noorte keele- ja kultuurilaagrid jms. Eesti keele oskus on väliseesti lastele ja noortele oluline mitte ainult identiteedi kujundamiseks, vaid loob ka eelduse tihedamaks suhtluseks Eestis elavate sugulastega ja annab parema võimaluse siduda end tulevikus Eestiga.

Uuring näitab, et oluline sihtrühm, kellele on seni vähe tähelepanu pööratud, on tagasipöördujad ja nende lapsed. Tagasipöördumistoetuse maksmise kõrval peetakse väga oluliseks ka nõustamist, mis aitaks peredel ja lastel Eesti ühiskonnas paremini toime tulla. Näiteks ootavad tagasipöördujad rohkem tuge sobivate töökohtade ning lastele kooli- ja lasteaiakohtade leidmisel.

Uuringu koostasid haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel Tartu Ülikooli rakendusuuringute keskus RAKE ja Balti Uuringute Instituut.

Uuringu esmaseid tulemusi tutvustatakse täna algaval rahvuskaaslaste programmi konverentsil Tartu Ülikooli Narva Kolledžis. Konverentsi otseülekanne on jälgitav veebilehel. Samal lehel on kättesaadav ka konverentsi ajakava.

Rahvuskaaslaste programmiga toetab Eesti riik välismaal elavaid eestlasi alates 2004. aastast. Väljaspool Eestit elab hinnanguliselt 150 000 - 200 000 rahvuskaaslast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles