Video: prokuratuur ja kapo selgitasid korruptsiooniloo tagamaid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi otseülekande pressikonverentsist, kus riigiprokuratuuri ja kaitsepolitsei esindajad andsid ülevaate kriminaalmenetlusest, mille käigus on täna kuriteokahtlustuse saanud Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ja rida suurärimehi.

15:51

Pressikonverentsil osalevad riigi peaprokurör Lavly Perling ja kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu.

16:08

Perling: põhjendatud kahtlustuse kohaselt räägime neljast kuriteoepisoodist, millest esimene puudutab rendilepingu põhjendamatut pikendamist ja selle eest hüvede saamist. Me räägime ka puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamisest ja selle eest lubatud varast, kruntide vahetamisest ja selle eest lubatud hüvitisest ning hankemenetlusega seotud episoodist ja selle eest vara saamisest. Vara, mis on saadud, on kahtlustuse kohaselt saadud Savisaarele endale ja kolmandale isikule, kelleks on Keskerakond. Kriminaalasjas on kokku seitse kahtlustatavat, keda kahtlustatakse altkäemaksu võtmises, andmises, vahendamises ja üht nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises.

16:08

Perling: kriminaalmenetlust alustati 17. juunil 2014.

16:10

Sinisalu: meile paistab tõendite pinnalt, et kahtlustusteks on piisavalt alust. Täna jõuti selleni, et menetlus muutus avalikuks.

16:14

Perling: kahtlustuse kohaselt on saadud vara ja nõustutud vara saamisega nii iseendale kui Keskerakonnale. Kui tekib küsimus, millised olid summad, saame kinnitada, et jutt käib kokku mõnesajast tuhandest eurost. Kahtlustatav on ka Kalev Kallo.

16:15

Perling: saame kinnitada ka, et üks kahtlustatav on Villu Reiljan. Teda kahtlustatakse altkäemaksu vahendamises.

16:17

Miks täna? Perling: ei kommenteeri, menetlustoiminguid alustatakse siis, kui on vajadus, põhjendatus ja menetluse asjaolud selle tingivad. Keskerakond ei ole tänasel päeval kahtlustatav.

16:18

Kas mõni episood leidis aset pärast Savisaare haiglast vabanemist? Perling: ei.

16:18

Kas kriminaalasi on seotud Tallinna Sadamaga? Perling: need asjad pole absoluutselt seotud.

16:19

Kuidas on asjaga seotud Eha Võrk ja Taavi Aas? Perling: kahtlustatavad nad ei ole. Läbi otsitakse need ruumid, kus on alust arvata, et võib olla tõendeid, mis on olulised kriminaalasjas tõe tuvastamiseks.

16:20

Perling: räägime neljast episoodist, nende hulgas Šveitsi raha liikumist ei ole. See menetlus jätkub.

16:21

Perling: meil on kokku seitse kahtlustatavat, kellest üks on altkäemaksu võtja, võtnud on ta vara endale ja kolmandale isikule. Teised on kas andjad, vahendajad või kaasaaitajad.

16:21

Perling: Kalev Kallot kahtlustatakse kaasaaitamises nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele.

16:22

Perling: detaile on vara avaldada. Saame kinnitada nii palju, et Reiljan on altkäemaksu vahendanud ja Kunman altkäemaksu andnud kahtlustuse kohaselt. Tuulbergi kahtlustatakse altkäemaksu andmises, Kofkinit ja Tederit samuti.

16:24

Kas Savisaar andis raha parteikassasse? Perling: juriidiline konstruktsioon seda tähendab. Savisaar võttis endale ja Keskerakonnale.

16:24

Perling: pole alust arvata, et kahtlustatavaid lisandub, aga menetlus on menetlus ja lõplikke hinnanguid on vara anda.

16:26

Kuidas sai menetlus alguse? Perling: me ei avalda menetlustaktikat ja detaile. Need on lood, mis loodetavasti saavad kõlama kohtusaalis. Menetlus on olnud seaduslik, objektiivne ja aus. Kas tegu oli ainult sularahaga? Perling: ei olnud, on olnud erinevad viisid.

16:28

Perling: anname endale aru, et tegemist on väga suure avalikkuse tähelepanu all oleva menetlusega, peame kõik endast oleneva tegema, et see võimalikult kiiresti kohtu ette jõuaks.

16:29

Perling: täna me lõplikke seisukohti ei ütleks vahistamiste kohta, praegu pole pidanud seda vajalikuks. Kas on kasutatud varjatud jälgimist? Perling: kui mõtlete jälitustegevust, siis pole saladus, et suuri raskeid kuritegusid avastatakse nii varjatud kui avalikke menetlustoiminguid teostades.

16:32

Kus toimusid läbiotsimised? Perling: läbiotsimised on läbi viidud kõikide kahtlustatavate töö- ja elukohtades.

16:33

Kuidas Savisaar reageeris? Sinisalu: kõik oli viisakuse piirides.

16:34

Mis tüüpi varadest on jutt? Perling: oli nii sularaha kui ülekandeid kui muid hüvesid.

16:37

Kes on prokurör ja kes on Savisaare kaitsja? Perling: kaitsja peab ta ise avaldama, konkreetset menetlust juhtiv prokurör on Laura Vaik, aga kuna tegu on sedavõrd suuremahulise asjaga, siis on seal taga ka teisi prokuröre.

16:43

Pressikonverents on lõppenud.

Kaitsepolitsei pidas täna hommikul kinni Savisaare, kellele esitati kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Karistusseadustik näeb altkäemaksu korduva võtmise eest ette ühe- kuni 10-aastase vangistuse.

Kahtlustus esitati täna ka mitmele teisele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises, andmises ja vahendamises. Kõik kahtlustatavad on Eesti kodanikud.

Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin. Samuti sai kahtlustuse Tallinna linnavolikogu esimees, Keskerakonda kuuluv Kalev Kallo. Läbiotsimised toimusid nii kahtlustatavate töö- kui elukohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles