Prokurör taotleb Savisaare ja Kallo ametist kõrvaldamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokurör Laura Vaik esitas Harju maakohtule taotluse kõrvaldada korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ning nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatav linnavolikogu keskerakondlasest juht Kalev Kallo uurimise ajaks ametist.

Riigiprokuratuur põhjendab taotluse esitamist pärast seda, kui eeluurimiskohtunik on teinud otsuse, kas taotlus rahuldatakse või mitte, teatas prokuratuur. Kohus arutas taotlust täna, kuid kuna prokurör oli edastanud asjaosalistele taotluse asemel vale dokumendi, jätkatakse arutelu lähipäevil.

Homme peaks kohus otsustama Savisaare võimaliku töölt kõrvaldamise. Kallo ütles pärastlõunal ajakirjanikele, et teda puudutava taotluse kohta teeb kohus otsuse reedel.

Taotluse asemel saadetud dokument. Foto:
Taotluse asemel saadetud dokument. Foto: Foto: Liis Treimann

Keskerakond teatas õhtul, et erakonna riigikogu fraktsioon pöördub riigiprokuratuuri taotluse pärast õiguskantsleri poole ettepanekuga algatada põhiseaduslikkuse järelevalve menetlus.

«Eesti Vabariigi põhiseadus sätestab, et rahvas on kõrgema võimu kandja ning rahvas on valimistel andnud volikogule mandaadi. Rahvalt mandaadi saanud volikogu on valinud esimehe ning linnapea,» teatas fraktsiooni juht Kadri Simson, kelle sõnul kasutatakse nüüd kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi, et rahva mandaat tühistada. «Meie hinnangul ei ole selline olukord kooskõlas põhiseadusega.»

Keskerakonda kuuluv riigikogu liige, Tallinna linnavolikogu endine esimees Toomas Vitsut ütles ETV otsesaates «Ringvaade», et kui kohus peaks otsustama Savisaare linnapea ametist kõrvaldada, siis leiab erakond kellegi teise, kes linnajuhtimist jätkab. Ta meenutas, et alles hiljuti oli Savisaar linnajuhtimisest haiguse tõttu pikalt eemal ja siis lahenes olukord üsna sujuvalt. «Usun, et sama sujuvalt laheneks olukord ka seekord,» ütles ta.

Kriminaalmenetluse seadustik võimaldab kõrvaldada kahtlustatava prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel ametist, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid või tema edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust.

Eile hommikul kinni peetud Savisaarele esitati kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar sel ja eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Kahtlustus esitati eile veel kuuele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises, vahendamises ja nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises. Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin. Samuti sai kahtlustuse endine riigikogu liige ja praegune Tallinna linnavolikogu esimees, Keskerakonda kuuluv Kalev Kallo.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis. Kofkinile on Savisaar kahtlustuse kohaselt lubanud eelmisel aastal soodsamaid rendilepinguid, eelistanud teda sel aastal suurürituse korraldamisel ja saanud selle eest ise hüvesid.

Reiljan on kahtlustuse kohaselt vahendanud Kunmani lubadust maksta Keskerakonnale 20 000 eurot, Savisaar on aga kahtlustuse järgi võimaldanud eelmise aasta lõpus ehitustööde jätkamist, kui linnaplaneerimisamet oli selle keelanud.

Tederile on Savisaar võimaldanud kahtlustuse kohaselt selle aasta alguses kruntide vahetust Kallo vahendusel, saades selle eest Keskerakonnale vara. Kahtlustuse kohaselt on tegu 275 000-eurose laenuga, mis on saadud Midfieldi vahendusel.

Tuulbergile on Savisaar kahtlustuse järgi võimaldanud osalemist hankemenetluses ja saanud selle eest vastutasuks 50 000 eurot. Kahtlustuse kohaselt oli tegu Kultuurikatla ehitusega 2014. aasta lõpus.

Mullu juulis algatatud kriminaalmenetluse käigus toimusid eile läbiotsimised kõigi kahtlustatavate töö- ja elukohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles