Rahvalt saadud suur mandaat ei pruugi Savisaart aidata

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Edgar Savisaare kaitsjate strateegia rõhuda rahva antud mandaadile ei pruugi aidata Savisaarel linnapea ametis jätkata, kuid võib määravaks osutuda Kalev Kallo ametissejäämisel.

Täna kell 15 peaks kohus andma vastuse, kas rahuldab prokuratuuri taotluse kõrvaldada ametist Tallinna volikogu esimees Kalev Kallo. Eile taotles riigiprokuratuur linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist, mida Savisaare kaitsjad Oliver Nääs ja Üllar Talviste pareerisid muu hulgas väitega, et Savisaar on saanud rahvalt nii suure mandaadi ja seetõttu võib tema kõrvaldamine minna vastuollu põhiseadusega. «Vox populi, vox dei,» põhjendas Talviste meediale argumente, mida oli esitanud kohtule.

Juba enne sellekohase taotluse laekumist alustas õiguskantsleri büroo menetlust, et välja selgitada võimalik põhiseaduse riive. Nende hinnang valmib mõne nädala pärast.

Postimees konsulteeris mitmete õigusteadlastega ja kuigi enne õiguskantsleri hinnangut ei soovi keegi oma nime all kommentaare jagada, on üldised põhimõtted järgmised.

Rahvas ei vali linnapead. Linnapea ei pea olema ametisse saamiseks isegi mitte valimistel kandideerinud, tema paneb ametisse linnavolikogu. «Valija mandaadiga sidumine oleks põhjendatud siis, kui tegemist oleks esindusfunktsiooniga,» nentis üks Postimeest konsulteerinud õigusteadlane. Linnapeal ei ole esindusfunktsioon, vaid täidesaatev võim.

Küll on esindusfunktsioon volikogu esimehel Kalev Kallol, kelle puhul võib kõne alla tulla rahva antud mandaadi küsimus.

Viimastel kohalike omavalitsuste valimisel sai Edgar Savisaar 25 057 häält, Kalev Kallo 575 häält. Kallo kandideeris Haaberstis, Põhja-Tallinnas ja Kristiine linnaosas, Savisaar traditsiooniliselt ringkonnas, kuhu kuulub Lasnamäe, Pirita ja Kesklinn.

Kohus ühe linnapea prokuratuuri taotlusel ametist kõrvaldanud – 2013. aastal kõrvaldas Tartu maakohus ametist Kallaste linnapea Viktor Nukka linna raha omastamise kahtluse alusel. Kuigi kaitsjad läksid tookord riigikohtuni välja, jäi maakohtu määrus jõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles