Talviste: Savisaare ametist kõrvaldamine oleks võimalik, kuid ebaproportsionaalne

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar andis pärast linnavalitsuse istungit Poska majas pressikonverentsi.
Edgar Savisaar andis pärast linnavalitsuse istungit Poska majas pressikonverentsi. Foto: Sander Ilvest

Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Üllar Talviste leiab, et Edgar Savisaare Tallinna linnapea ametist kõrvaldamine on küll võimalik, kuid ebaproportsionaalne ja mõttetu.

Talviste ütles Postimehele, et Savisaare puhul on ikkagi tegu valitava ametipositsiooniga. «Tõsi, linnapeaks saamine pole nagu volikogusse valimine, aga kodanikud valivad volikogu ja sealne võim formeerib linnavalitsuse. Linnapeal on tuhandete inimeste hääl. Meie käsitlus on selline, et sellisel juhul ei puuduta inimese ametist kõrvaldamine ainult seda isikut, vaid ka tema poolt hääletanud inimesi,» selgitas Talviste.

«On Savisaare ametist eemaldamine võimalik? - Jah, aga on see proportsionaalne? - Ei. See on disproportsionaalne,» lausus vandeadvokaat.

Lisaks selgitas ta, miks peab Savisaare ametist kõrvaldamist tarbetuks. Kriminaalasjas kaalutakse, kas isik võib menetluse ajal uurijaid segada. Sel puhul kohaldatakse kahtlustatava suhtes tõkendit - kas võetakse ta vahi alla või jäetakse vahi alla ja võetakse allkiri elukohast lahkumise keelu kohta: «Et ta ei jookse ära, ei põgene Venemaale, ei takista uuurimist,» kommenteeris Talviste. «Savisaare puhul – erinevalt Tallinna Sadama juhtidest – valiti uurija poolt tõkendiks pehmem variant. Samaaegselt aga taotletakse samadel motiividel ametist kõrvaldamist. Ma näen siin loogilist vastuolu,» rääkis Talviste.

«Muuhulgas loevad nad põhjuseks, et Edgar Savisaarel on linnavalitsuse töötajatega emotsionaalne side. Mis see tähendab? On nad armunud? Lisaks on ta ju Keskerakonna esimees, seega side jääb,» imestas Talviste.

Talviste osutas ka sellele, et altkäemaksu kahtlustuse puhul loetakse altkäemaks õiguslikult lõpule viiduks, kui ametnik ja teine isik on kokkuleppe sõlminud. «Seega peaks olema tegu, mida ette heidetakse, olema lõpule viidud. Selles ei saa enam uuesti osaleda. Toome paralleeli - kui inimene on maha löödud, ei ole võimalik väita, et teda on vaja kaitsta, et ta uuesti maha ei löödaks,» rääkis advokaat, miks ta peab ohtu, et midagi veel mõjutatakse, väikeseks.

Riigiprokuratuur taotleb altkäemaksu võtmises kahtlustatava Edgar Savisaare kõrvaldamist linnapea ametist. Kohus teeb otsuse järgmisel nädalal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles