Kohver vahetati Dresseni vastu välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Reuters / Scanpix

Kaitsepolitseinik Eston Kohver vahetati täna hommikul riigireetur Aleksei Dresseni vastu välja. Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse teatel toimus vahetus Pihkva oblastis Kunitšina Gora piiripunktis Piusa jõe sillal.

Siseminister Hanno Pevkur kinnitas, et Kohver jõudis turvaliselt kodumaale. «Soovides anda Estonile võimaluse kõigepealt kohtuda oma perega, anname täpsemad kommentaarid Tartus, kaitsepolitsei Lõuna osakonnas kell 15.00,» ütles Pevkur.

«Kes oleks osanud arvata, et parim sünnipäevakink on telefonikõne siseministrilt,» kirjutas peaminister Taavi Rõivas kell 13.23 Twitteris.

Interfaxi teatel saabus Dresseni abikaasa Venemaale juba varem.

Interfaxiga rääkinud Vene eriteenistuse allikas ütles, et 20-aastase töö jooksul kaitsepolitseis hankis Dressen ja andis Moskvasse edasi «hiiglasliku koguse hinnalisi dokumente CIA ja MI-6 salaoperatsioonide kohta Baltimaades Venemaa vastu».

Vene julgeolekuteenistuse (FSB) endise juhi Nikolai Kovaljovi sõnul oli Dresseni vahetus Kohvri vastu õige tegu. «Igaüks, kes on töötanud Venemaa heaks, peab tundma, et Venemaa ei jäta maha ega hülga inimesi, kellele ollakse tänulikud,» märkis ta RIA Novostile.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ja siseminister Hanno Pevkur teatavad täna kell 15 ühisavalduses kaitsepolitseink Eston Kohvri jõudmisest tagasi Eestisse.

Harju maakohus mõistis 2012. aasta juulis riigireetmises ja ametialase teabe edastamises süüdi kaitsepolitsei endise töötaja Aleksei Dresseni ja tema abikaasa Viktoria Dresseni. Aleksei Dressenile mõistis kohus karistuseks 16 aastat vangistust ja Viktoria Dressenile kuus aastat vangistust viieaastase katseajaga. Ühtlasi mõistis kohus Dressenitelt välja kriminaaltuluna saadud 142 900 eurot ning konfiskeeris Dressenitelt läbiotsimiste käigus leitud 23 556,85 eurot sularaha ning nende omanduses oleva korteri.

Kaitsepolitsei pidas riigireetmises kahtlustatava 1968. aastal sündinud kapo endise töötaja Aleksei Dresseni ja tema abikaasa Viktoria Dresseni kinni 2012. aasta 22. veebruari hommikul.

Pihkva oblastikohus leidis 19. augustil, et Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohveri süü on tõendatud spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos ning selle eest peab mees veetma 15 aastat Venemaal range režiimiga vanglas. Kohver otsust edasi ei kaevanud ja see jõustus 4. septembril.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel. Inimröövile eelnes Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles