Kaitsevägi juuste väge ei usu

Tairo Lutter
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Korgi esimene päev kaitseväes.
Martin Korgi esimene päev kaitseväes. Foto: Tairo Lutter

Eile alustas Võrus Kuperjanovi pataljonis ajateenistust 19-aastane Martin Kork, kes lõpetas kevadel Tallinna tehnikagümnaasiumi ja otsustas enne edasi õppimist käia vabatahtlikuna ajateenistuses. Et noormees on Eesti maausku ja usub seepärast, et juustes peitub inimese jõud, uuris ta enne väeteenistust lausa õiguskantslerilt, kas ta tohib keelduda juuste mahaajamisest sõjaväes.

Foto: Tairo Lutter

Eile hommikul veidi enne kella üheksat kogunesid tulevased ajateenijad Tallinna kaitseressursside ameti ees. Martin Korki ja tema kaaslasi ootas ees pikk bussisõit Võrru.

Foto: Tairo Lutter

Kuperjanovi pataljoni jõudnud, tehti kutsealustele esmalt narkokontroll ja vaadati läbi nende isiklikud asjad.

Foto: Tairo Lutter

Lõunasöök väeosas. Kui supp oli Martin Korgi arvartes vedelavõitu, siis praeks pakutud hakklihapallidest oleks tema sõnul jätkunud kahelegi.

Foto: Tairo Lutter
Foto: Tairo Lutter
Foto: Tairo Lutter

Järgnes käik arstide pilgu alla. Vaadati üle vererõhk, varbad ja hambad.

Foto: Tairo Lutter

Martin Kork loobus vabatahtlikult puukentsefaliidi- ja gripivastasest vaktsiinidest. Noormees ütleb, et ta pole end vaktsineerinud sellest alates, kui mõistus pähe tuli, ja eelistab oma kehasse mürki mitte lasta.

Foto: Tairo Lutter

Pataljonis tuli kõigil värsketel ajateenijatel läbi käia komisjoni eest, kes määras nad kompaniidesse. Rääkida tuli endast, oma hobidest, sellest, kui palju tehakse sporti. Martin Kork suunati Charlie kompaniisse.

Foto: Tairo Lutter

Ajateenijatele õpetatakse, kuidas teha voodit nii, et linal pole ühtegi kortsu.

Foto: Tairo Lutter

Käepaeltest randmetel peab Martin Kork loobuma. Kõigil kaitseväelastel on välivormiga keelatud kanda ehteid, v.a abielusõrmus, samuti on keelatud kanda kulmu-, nina-, keele- ja hambakaunistusi.

Foto: Tairo Lutter

Et varustuse jagamisel saaks kätte täpselt parajad asjad, võtsid ajateenijad üksteiselt ka peaümbermõõdu. Martin Kork arvestas mõõtmisel, et tema pikad juuksed jäävad alles. Nimelt pöördus ta juba märtsis õiguskantsleri poole, et uurida, kas talle tehakse erand. Õiguskantsler rääkis kaitseväe juhatajaga, kes omakorda rääkis kaitseväe peainspektoriga. Viimane helistas Korgile ja ütles, et tema pats võib alles jääda. Kaitseväe reeglid sätestavad üldjuhul, et juuksed ei tohi katta kaela ja kukalt ning müts peab ilusti pähe mahtuma.

Foto: Tairo Lutter

Varustuse kontroll.

Foto: Tairo Lutter

Esimene rivistus - juustega. Pärast seda suundus Martin Kork koos kaaslastega õhtust sööma ja juuksurisse. Pärast mõningat vaidlust jõuti seal otsusele, et esialgu võib tema pats alles jääda ja lõpliku otsuse teeb Kuperjanovi pataljoni ülem hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles