Juubilari palve sünnipäevakülalistele: ei mingeid kinke, teeme parem head

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõpruskond annetas abivajajatele suure summa.
Sõpruskond annetas abivajajatele suure summa. Foto: Erakogu

Suve alguses 30-aastaseks saanud tallinlane Anti Kodar palus oma sõpradel juubelipeole kinke mitte tuua, vaid teha hoopis head - nii kandsidki sünnipäevakülalised sümboolse summa annetusteks mõeldud arvelduskontole, kogudes kokku 1237 eurot, mis sai hiljuti abivajajatele ka üle antud.

«Kuna ümmargune number terendas, siis ikka küsiti, mida võiks kinkida ja nagu igal aastal, ei osanud ma midagi välja pakkuda,» rääkis Kodar. «Sooviks oli lihtsalt sõpradega mõnusalt koos aega veeta - parima sünnipäevapeo moodustabki seltskond.»

Kuna ta annetab igakuiselt püsikorraldusega Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondile, siis tekkiski tal mõte korraldada sõpradega heategevuslik pidu. «Seega parim kink oligi, kui sõbrad tulid n-ö käed taskus peole ja kandsid raha annetusteks mõeldud arvelduskontole,» märkis ta.

«Selle eest, et nii suure summa kokku saime, tuleb kogu au ja kiitus anda sõpradele!» ütles Kodar neile tänu avaldades.

Tema otsustada jäi, kuhu ja kellele annetada. «Kuna sõbrad annetasid muljetavaldava summa (1237 eurot - toim.), siis otsustasin selle jagada erinevate sihtgruppide vahel,» märkis mees.

Lisaks Lastefondile toetati SEB Heategevusfondi, Eesti Lasterikaste Perede Liitu ja Eesti Loomakaitse Seltsi, kes hiljuti rahalised annetused kätte said. Seejuures peeti heategevusorganisatsioonidega nõu, keda konkreetselt aidata.

Näiteks läheb Lastefondile annetatud raha väikese Henri toetuseks. Poisil diagnoositi kolmandal elukuul kaasasündinud kloriidikaotusdiarröa ning ta vajab pidevalt ravimeid. Läbi SEB Heategevusfondi aitasid noored Haiba lastekodu last Karinat, kelle klaveritunnid on nüüd aastaks ette makstud.

Mis oleks Kodari soovitus inimestele, kes tahaksid aidata, aga ei tea, kust alustada? «Õnneks meil on väga häid portaale,» märkis ta, viidates näiteks koduleheküljele www.armastanaidata.ee, kus on erinevad võimalused välja toodud. 

«Heategevuse puhul on iga euro arvel ja võib teha ka väikseid annetusi, sest seljad kokku pannes on võimalik teha ka suuri tegusid ja neid viimaseid suuri tegusid teevadki just heategevusorganisatsioonid,» lisas ta.

Kingituste asendamine annetuste tegemisega on muutumas sünnipäevaliste seas üha populaarsemaks. Näiteks sel suvel abikaasale 33. sünnipäeva puhul peo korraldanud Laura palus külalistel teha kingituse asemel annetuse Lastefondi tänavuse põhikampaania «Katkised hinged» toetuseks, et aidata asenduskodu lastel saada vajalikke teraapiaid. Peokohta üles seatud Lastefondi annetuskasti kogunes ürituse lõpuks rohkem kui 1300 eurot.

Ka näiteks president Toomas Hendrik Ilves palus oma 60. juubelil õnnitlejatel endale kingituste tegemise asemel annetus teha. Kokku tehti annetusi suisa 3250 euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles