Keskerakond: Savisaare ametist kõrvaldamine on vastuolus põhiseaduse mõttega

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Enn Eesmaa.
Kadri Simson ja Enn Eesmaa. Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna hinnangul on Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise otsus vastuolus põhiseaduse mõttega, teatas erakond.

«Demokraatlikel valimistel valisid 115 000 tallinlast linna juhtima Keskerakonna ning rahvalt mandaadi saanud volikogu valis linnapeaks kõige enam — pea 40 000 hääle — kogunud Edgar Savisaare. Kui pelgalt kahtlustuse põhjal saab linnapea ametist kõrvaldada, siis milline mõte on üldse valimistel?» seisab Keskerakonna pressiteates.

Keskerakond ootab õiguskantslerilt analüüsi antud küsimuse põhiseadusega kooskõlas olemise osas. Vastavasisulise taotluse on riigikogu Keskerakonna fraktsioon juba õiguskantslerile esitanud. 

Ka leiab Keskerakond, et kohtumäärus tuleb edasi kaevata.

Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa kinnitas peale kella 14, et Keskerakonna riigikogu fraktsioon ja juhtkond alles kogunevad täna Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist arutama.

«Meil ei ole veel välja kujundatud arvamust. Fraktsioon ja erakonna juhtkond istuvad kokku ja siis räägime asjad läbi,» ütles Eesmaa, kelle sõnul kogunetakse tänase päeva jooksul. Veidi peale Eesmaa teadet saabus aga Keskerakonna pressiteade, et määrus on põhiseaduse mõttega vastuolus.

Harju maakohus rahuldas täna prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare linnapea ametist.

Kuigi kohtu määrus on edasikaevatav, jõustub see praegu viivitamatult, mis tähendab, et praegusest hetkest pole Edgar Savisaar enam Tallinna linnapea.

Riigiprokurör Laura Vaik nentis, et prokuratuur kaalus taotlust esitades tõsiselt selle vajalikkust ja põhjendatust. «Hindasime tõendeid, kriminaalmenetluse kahjustamise riske, arvestamise kriminaalmenetluses ilmnenud asjaolusid. Kuriteoepisoodides, milles Edgar Savisaart kahtlustatakse, on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi. Leiame, et tunnistajate mõjutamise vältimiseks on linnapea ametikohalt kõrvaldamine vajalik ja põhjendatud. Õiguskaitseasutusena on meie ülesanne tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks.»

Savisaare kaitsja Oliver Nääs nentis, et pole veel jõudnud määrusega tutvuda, kuid on endiselt seisukohal, et võimalus, et Savisaar linnapea ametis uurimistkahjustada võib, on vaid hüpoteetiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles