Kohus luges kesknoorte kampaania keelatud annetuseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil.
Keskerakonna noortekogu reklaam Tallinna liinibussil. Foto: Sander Ilvest

Tallinna halduskohus otsustas täna mitte rahuldada Keskerakonna kaebust erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutusele, mis luges Keskerakonna noortekogu riigikogu valimiste eelse reklaamikampaania erakonnale tehtud keelatud annetuseks.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi Keskerakonnale ettekirjutuse mai keskel, leides, et riigikogu valimiste eel ehk eelmise aasta novembris kuuks ajaks Tallinna bussidele ilmunud plakatid reklaamisid tegelikult Keskerakonda, ehkki nende eest tasus MTÜ Keskerakonna Noortekogu.

Järelevalvekomisjoni hinnangul tuleb reklaami kinnimaksmist käsitleda erakonnale tehtud juriidilise isiku annetusena, mis on keelatud ja tuleb seaduse kohaselt tagastada. Kokku peaks Keskerakond noortekogule tasuma 13 338 eurot. Kui noortekogu peaks raha vastuvõtmisest keelduma, tuleb raha kanda riigieelarvesse.

«Vastuses väitis Eesti Keskerakond jätkuvalt, et tegemist pole erakonna reklaamiga, vaid Keskerakonna noortekogu teavitusega. Komisjon hindas reklaamid siiski Keskerakonna reklaamiks,» märkis komisjon toona.

Komisjoni hinnanguga nõustus täna ka Tallinna halduskohus, mis leidis, et noortekogu tellitud ja tasutud reklaamikampaania «Noorenev Keskerakond» tuleb lugeda keelatud annetuseks. «Vaidlusaluse reklaami pilte vaadates ei saa kuidagi asuda seisukohale, et reklaam oleks seostatav noortekoguga. Vastupidi – visuaalsel vaatlusel ei viita noortekogule mitte miski selles reklaamis,» märkis kohus ja lisas, et küll on reklaam otseselt seostatav Keskerakonnaga.

Kohus juhtis otsuses tähelepanu, et reklaami kasutati kolm kuud enne riigikogu valimisi, sellel olid eksponeeritud valimistel kandideerivad inimesed, kajastatud nende nimed ja rõhutatud seost Keskerakonnaga. Kohtu hinnangul oli reklaam tellitud selgelt erakonna huve silmas pidades, eesmärgiga suurendada Keskerakonna populaarsust enne valimisi.

«Mitte ükski asjas kogutud tõend ei kinnita kaebaja ja kolmanda isiku väidet, et reklaami tellimine toimus «üksnes ja ainult noortekogu initsiatiivil ja noortekogu huvides». Nii on õige ERJK järeldus, et Keskerakonnale kasuliku reklaami tellimisega toetas noortekogu erakonda ning edendas selle huve,» märkis halduskohus.

Keskerakond ja selle liikmed on kohtusse kaevanud juba terve rea erakondade rahastamise järelevalve komisjoni ettekirjutusi. Nii nõuavad Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar, abilinnapea Arvo Sarapuu, Tallinna ettevõtlusametis töötav endine abilinnapea Jaanus Mutli, Põhja-Tallinna linnaosa vanem Karin Tammemägi ning tema asetäitja Priit Kutser praeguseks ringkonnakohtusse jõudnud kaebustes, et kohus tühistaks komisjoni ettekirjutused, mille kohaselt peavad nad Tallinna linnale hüvitama kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide kulud.

Samade ettekirjutuste tühistamist on kohtult nõudnud ka Keskerakond. Lisaks pole Savisaar rahul, et komisjon edastas ETV saatele «Pealtnägija» ettekirjutuste tegemise eel kogutud eksperthinnangud, ning nõuab selle teo õigusvastasuse tuvastamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles