Savisaare skandaali järel kaotas Keskerakond toetusest ligi kolmandiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Keskerakond kaotas septembri lõpus pärast Keskerakonna liidri Edgar Savisaare korruptsioonikahtluse alla langemist ligi kolmandiku toetusest, selgub BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

Tähelepanuväärsed arengud toimusid erakondade toetuses, võrreldes küsitluspäevi 18.–21. septembrini ja pärast 21. septembrit. Kui küsitluspäevadel 18.–21. septembrini oli Keskerakonna toetus 29,2 protsenti, siis pärast 21. septembrit vaid 21 protsenti.

Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus arenes samal ajal vastupidises suunas. Kui 18.–21. septembrini oli Reformierakonna toetus 21,7 ja SDE toetus 14,6 protsenti, siis pärast 21. septembrit vastavalt 25,1 ja 19,1 protsenti.

Vabaerakonna toetus oli 18.–21. septembrini 16,4, Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus 6,5 ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus 5,9 protsenti. Pärast 21. septembrit oli Vabaerakonna toetus 16,8, IRLil 7,6 ja EKRE-l 6,9 protsenti.

Oma eelistust ei osanud septembris öelda 24 protsenti küsitletutest.

TNS Emori uuringujuhi Aivar Voogi sõnul kukkus Keskerakonna toetus ilmsiks tulnud korruptsioonikahtlustuse järel eelkõige eestlaste arvelt ja mitte-eestlaste seas on partei toetus endiselt väga tugev.

«Järgnevad kuud näitavad, kas see oli lühiajaline. Lühiajaliselt on ka enne olnud selliseid järske muutusi,» ütles Voog BNSile. «Kuna see küsitlusperiood sattus täpselt sellesse skandaali, siis ta omas ka mingit mõju,» lisas ta.

Väited, et skandaalid ei avalda Keskerakonnale mõju, baseeruvad Voogi sõnu sellel, et üldiselt on küsitlus toimunud nädal või paar pärast skandaali lahvatamist, mistõttu erakonna toetus võib olla juba taastunud.

Voogi sõnul sõltub Keskerakonna toetuse muutumine eelkõige partei ja Edgar Savisaare tegemistest. «Sõltub sellest, kas see teema jääb kuumaks,» sõnas Voog.

«Kindlasti see ebastabiilsem osa on seotud ikkagi eestlastega. Keskerakonna stabiilsem toetajaskond on ikkagi mitte-eestlased,» ütles Voog. «Kuna mitte-eestlaste osakaal kodanikkonnast on 20 protsenti ja kui see osa jääb stabiilseks, siis väga palju alla 20 protsendi ei saa Keskerakonna toetus kukkuda,» lisas ta.

TNS Emori uuringu meetodiks olid personaalintervjuud vastajate kodudes kahe küsitlusbussi raames. Kokku küsitleti 779 valimisealist Eesti kodanikku vanuses 18–74 aastat.

22. septembri hommikul esitas kaitsepolitsei Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Lisaks Savisaarele on kahtlustuse saanud Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, samuti on kahtluse all Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik, endine tipp-poliitik Villu Reiljan ja ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg, ettevõtja Alexander Kofkin ja Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest esimees Kalev Kallo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles