Professor: Savisaare võitluskaaslased tahavad, et ta vangi pandaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnavalitsuse delegatsioon käis päev pärast Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamist Hundisilmal.
Linnavalitsuse delegatsioon käis päev pärast Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamist Hundisilmal. Foto: Eero Vabamägi

Tallinna linnajuhtide kogunemised Hundisilmale võivad viia selleni, et prokuratuuril ei jäägi muud üle, kui taotleda linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaare vahistamist, leiab õigusteadlane.

«Mulle tundub, et võitluskaaslased tahavad, et Savisaar vangi pandaks. Kui kaua selline tsirkus jätkub, ei jäägi prokuratuuril muud üle, kui seda taotleda,» ütles kriminoloogia professor Jüri Saar (Vabaerakond) Postimehele.

«Linnapea on ju ametnik. Sellest ametist tagandas kohus ta seepärast, et ta ei saaks mõjutada eeluurimise käiku mis tahes viisil. Kuigi ametnikud väidavad, et toimingud on läbi viidud, tunnistused saadud, siis tegelikult loevad alles kohtus antud tunnistused,» lausus Saar.

Seega käib ametnike mõjutamine nende tööd juhtides kogu aeg. «Kui sellest kohtumääruse täitmisest midagi välja ei tule ja linnavalitsus Hundisilmale kolib, läheb see määruse ideega vastuollu ning prokuratuuril tuleb mõelda järgmistele sammudele,» arvas professor.

Saare sõnul on Keskerakonna käitumine kentsakas jonnimine. «See on farsi moodi komejant, mida etendatakse ja milles täiskasvanud inimesed osalevad. Häbi peaks olema!»

Harju maakohus rahuldas kolmapäeval prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas altkäemaksukahtlustuse saanud Edgar Savisaare linnapea ametist. Eile kogunesid aga nii linnavalitsuse liikmed kui ametnikud keset tööpäeva Hundisilmale Savisaare koju, täna toimus samas Keskerakonna juhatuse koosolek.

Riigiprokuratuur kordas täna juba eile öeldut, et ametist kõrvaldamise eesmärk on tagada, et Savisaar ei saaks tunnistajaid mõjutada oma ametiseisundit ära kasutades. «Praegusel hetkel puuduvad prokuratuuril andmed, et Edgar Savisaar oleks tunnistajaid mõjutanud endale soodsaid ütlusi andma,» ütles pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles