EL kinnitas vaatlejate saatmise Gruusiasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene väed peaksid lepingu kohaselt viima oma väed välja puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest, kuhu 1. oktoobriks saabuvad Euroopa Liidu vaatlejad.
Vene väed peaksid lepingu kohaselt viima oma väed välja puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest, kuhu 1. oktoobriks saabuvad Euroopa Liidu vaatlejad. Foto: AP / Scanpix

Täna Brüsselis kohtunud Euroopa Liidu liikmesriikide välisministrid kinnitasid 200-liikmelise vaatlusmissiooni saatmise Gruusiasse.


Euroopa Liidu üldasjade ja välissuhete nõukogu (GAERC) istungil leppisid väliministrid kokku, et vaatlusmissioon saabub konfliktipiirkonda hiljemalt 1. oktoobriks, vahendas AFP.

Vaatlejad saadetakse ka niinimetatud puhvertsoonidesse, mis asuvad separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia läheduses. Venemaa lubas oma väeüksused puhvertsoonis asuvatest kontrollpunktidest välja tõmmata 10. oktoobriks.

Euroopa Liit loodab, et vaatlejatel võimaldatakse juurdepääs ka mässuliste vabariikide territooriumidele, kuid Venemaa on kava suhtes väljendanud vastumeelsust ja kinnitanud, et sellise otsuse saavad vastu võtta ainult Abhaasia ja Lõuna-Osseetia valitsused.

Kõige rohkem vaatlejaid, kelle hulgas on nii politseinikke, juriste, inimõigus- ja sõjaeksperte, saadavad Gruusiasse Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia.

Euroopa Komisjoni välissuhete ja Euroopa naabruspoliitika volinik Benita Ferrero-Waldner teatas Reutersile, et komisjon leppis kokku 500 miljoni euro (7,8 miljardit Eesti krooni) suuruse abi saatmise Gruusiale, et abistada sõjapõgenikke ning taastada riigi majandust ja infrastruktuuri. Ferrero-Waldner avaldas ka lootust, et Gruusiat toetavad ka euroliidu liikmesriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles