Lavrov süüdistas Gruusiat rahuleppe rikkumises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov (vasakul) ja separatistliku Abhaasia välisminister Sergei Šamba amndmas ühist pressikonverentsi Suhhumis.
Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov (vasakul) ja separatistliku Abhaasia välisminister Sergei Šamba amndmas ühist pressikonverentsi Suhhumis. Foto: AFP / Scanpix

Vene välisministri väitel üritab Thbilisi taganeda endale võetud kohustuste täitmisest, sidudes need nõudmisega tunnustada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia kuulumist Gruusiale.

 

Gruusia separatistlikesse vabariikidesse toetusringreisile sõitnud Sergei Lavrov nõudis, et vaherahu garandiks hakanud Euroopa Liit täidaks oma rolli täiel määral ning sunniks president Saakašvilit järgima kokkulepet, vahendas Interfax.

«Mis meid ärevaks teeb, on see, et Gruusia režiim üritab tõlgendada endale võetud kohustusi mitte kasutada jõudu Abhaasia ja Lõuna-Osseetia vastu kehtivana vaid juhul, kui kõik tunnistavad, et Lõuna-Osseetia ja Abhaasia on Gruusia osad,» ütles minister.

Lavrovi väitel on see otsene taandumine kokkuleppest, mille kiitis Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy heaks kogu euroliidu nimel. «Meid selline interpretatsioon ei rahulda,» rõhutas ta. «Me nõuame kategooriliselt, et Euroopa Liit, mis on võtnud endale garandi rolli, viiks seda ellu täies ulatuses.»

Vene Föderatsioon on tunnustanud Gruusia mässulisi provintse iseseisvate riikidena ning kavatseb lisaks diplomaatiliste sidemete sõlmimisele saata neile kaitseks ka oma regulaarväed.

Lääneriigid on sellised sammud hukka mõistnud kui katse muuta jõuga Gruusia piire. Sarkozy viimati vahendatud kokkuleppes pole siiski sõnagi selle kohta, et Venemaa peaks oma väed Lõuna-Osseetiast ja Abhaasiast ära viima, nagu nõuti algses vaherahuleppes.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles