10 uudist, mida võiksid teada: kolmapäev, 14. oktoober

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Malaysia Airlinesi õnnetuslennu lõppraport: piloodi surnukehast eemaldati šrapnellikilde

    Malaysia Airlinesi piloodi Eugene Choo lesk Ivy Loi näitamas oma mehe fotot. Foto: Scanpix

    Malaysia Airlines lennu 17 katastroofi lõppraportis seisab, et Boeing 777-200 allatulistamise kohta leiduvaid tõendeid taheti hävitada. Raporti kohaselt tehti kapten Eugene Choo Jin Leongi surnukehale lohakas lahkamine, mille käigus taheti eemaldada BUK maa-õhk raketi šrapnellikilde, edastab The Guardian.

    OLULIST

    • Raportis seisab, et lennuki teise piloodi Wan Amran Bin Wan Hussini laibast leiti 120 kildu, mis põhiliselt olid metallitükid.

    • Uurimisraporti kohaselt kadusid õnnetuspaigast pildistatud objektid, mille seas oli nii lennuki osi kui hukkunute isiklikke esemeid.

    MH-17 tragöödiast loe postimees.ee-st

  2. EKRE ja RÜE korraldasid meeleavalduse

    Meeleavaldus kella 13 paiku, kus Helme hinnangul on kohal vähemalt tuhatkond inimest. Foto: Eero Vabamäe

    Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) ja Euroopa Rahvusrinne ajasid täna Toompeale riigikogu ette inimesed, kes avaldasid meelt immigratsioonipoliitika vastu. 

    OLULIST

    • EKRE liige Alina arvas, et on loomulik, et mingi osa inimesi rändab ja neid tuleb aidata – ka tema on omal ajal Eestisse elama tulnud teisest riigist.

    • Kohale oli saabunud ka Vene telekanalid, kes on varem tõrvikrongkäike kontekstist välja rebinud ja tõlgendanud kui natsismipooldajate meeleavaldust.

    Pagulasvastasest meeleavaldusest loe postimees.ee-st

  3. Tallinn tõstab teise lisaeelarvega lasteaiaõpetajate palku

    Lasteaed. Foto: Mihkel Maripuu

    Linnavalitsus saatis volikogu menetlusse Tallinna tänavuse teise lisaeelarve elnõu, mis näeb muuhulgas ette 12,5 protsendilise palgatõusu lasteaiaõpetajatele.

    OLULIST

    • Sotsiaal- ja tervishoiuamet sai täiendavaid vahendeid transporditeenuse osutamiseks ja puuetega inimeste hooldajatoetuseks.

    • 12,5-protsendine palgatõus tähendab, et alates detsembrist on lasteaiaõpetaja palk vähemalt 960 eurot.

    Tallinna lisaeelarvest loe postimees.ee-st

  4. Koolitoidust vaatab vastu säilitusainesse kastetud kartul

    Sulfiteeritud kartulid püsivad kollasena kuus päeva. Samas kaotavad need säilitusaine mõjul maitset. Foto: Elmo Riig / Sakala

    Puhtast kodumaisest koolitoidust tavatsetakse Eestis rääkida söögi alla ja söögi peale. See on teema, millele rõhutakse dotseerivas toonis nii valimiskampaaniates kui haridus- ja sotsiaalküsimustele pühendatud konverentsidel. Ometi vaatavad laste toiduportsjonitest endiselt vastu kahtlase mainega säilitusaines hoitud kartulid.

    OLULIST

    • Sulfiteerimine ei kujuta endast midagi keerulist. Selleks pannakse viljad pärast koorimist mõneks ajaks 0,01-protsendilisse naatriummetabisulfiti lahusesse.

    • Esineb väiteid, et lühendiga E223 tähistatav naatriummetabisulfit võib põhjustada hingamisraskusi, maoärritust ja närvisüsteemihäireid. Samuti on juttu sulfititundlikkusest astmahaigete puhul.

    Säilitusainekartulistest koolitoidus loe postimees.ee-st

  5. Kütusehind kerkis teel tankuri juurest kassasse

    Olerexi tanka. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

    Esmaspäeval Olerexis tankinud mees avastas maksma hakates üllatusena, et teel auto juurest kassasse on kütusehind kerkinud.

    OLULIST

    • Olerexi sõnul on tankla teenindajad teadlikud hinnamuutustest ja sellest, et kliendi kahju korral tuleb hinnavahe hüvitada.

    • Kassa hinna ja tankuri hinna vahel võib tekkida tehniline ajaline viivitus, mis üldjuhul ei kesta üle poole minuti.

    Olerexi bensiniinihinna segadusest loe postimees.ee-st

  6. Kelmus kullaäris paljastas kriminaalse niiditõmbaja

    Sikupilli Statoili turvakaamera pildile jäänud must maastur andis politseile esimese niidiotsa suurkelmuse arvatava initsiaatori kohta. Foto: kohtutoimik

    Aastaid edukalt uurimisorganeid vältinud Ida-Viru kuritegeliku maailma üks otsustaja Mihhail Semjonov jäi vahele halenaljakal moel, kui kullaga seotud kelmuseloos tema heaks töötanud tankist asus oma «tööandjat» ülipüüdlikult salgama.

    OLULIST

    • Pealtnäha küll eriline – tegemist oli ju kullakangidega –, kuid sisult üsna tavaline kelmus.

    • Loomulikult olid Metroserdi analüüsid võltsingud, kuid nende alusel pidi maksimaalselt 50 eurot väärt vasekogusest saama kelmide jaoks 158 962 eurot maksev kullakogus.

    Äpardunud kuriteost loe postimees.ee-st

  7. Eesti rahvaarvu kahanemist ei peata miski

    Kuidas Eesti rahvastikku kasvatada? Foto: Caro / Scanpix

    Kui iga eestlane peaks tegema midagi selleks, et Eesti rahvas välja ei sureks, siis võiks ta valida nende tegevuste vahel: 1) sünnita vähemalt kaks last, 2) meelita tagasi kodumaale vähemalt kolm neljast välismaal elavast sõbrast, 3) veena vähemalt ühte välismaalast Eestisse kolima. 

    OLULIST

    • Eesti rahvastik väheneb ja vananeb. Vananevas ühiskonnas sünnib aga ka vähem lapsi.

    • Iibe kasvatamine oleks hea, aga sellest ei piisaks, et vananeva rahvastiku vähenemist ära hoida.

    Interaktiivset lugu Eesti rahva kahanemise stsenaariumitest loe postimees.ee-st

  8. Vahur Kersna: elutilk ja põrgulake

    Vahur Kersna. Foto: ERR

    Alkohol on tänapäeva maailmas keelatud 14 riigis. Lisaks mõnes India provintsis. Kõige karmimalt karistatakse hunditulise tootjat, müüjat või tarbijat Saudi Araabias. Sõltuvalt sotsiaalsest staatusest tuleb arvestada avalikus kohas kuni 500 piitsahoobiga piki jalataldu või selga. Kui patune peksu ja häbi üle elab, võib järgneda ka vangla.

    OLULIST

    • Kõige kauem on kuiv seadus pidanud vastu Fääri saartel – 1907. kuni 1992. aastani.

    • Hoolimata laialt levinud arvamusest, ei ela aga Päikesesüsteemi esijoodikud siin kandis.

    Vahur Kersna lugu alkoholist ja selle keelamisest loe postimees.ee-st

  9. Eestis müüdi saastumiskahtlusega pomeleid

    Rimist ostetud pomelo, mis on sama tootekoodiga kui Soomes müügilt korjatud partii. Foto: Lugeja pilt

    Soome meedia teatel sisaldavad osa Hiinast pärit pomeleid Euroopa Liidus keelatud taimekaitsevahendite jääke, Eestis müüs samast partiist pärit puuvilju Rimi.

    OLULIST

    • On olemas veel tõenäosus, et Eestisse jõudnud partii ei pruugi olla pärit samast kasvatusest.

    • Lubatud  maksimumtase on 0,01 milligrammi kilogrammi kohta, kuid Soomes müügilt kõrvaldatud partiis oli see 0,053 milligrammi kilogrammi kohta.

    Mürgipomelotest loe postimees.ee-st

  10. Mõis: ma ise ka ei maksa sotsiaalmaksu

    Jüri Mõis. Foto: Tairo Lutter

    Maksuamet tegeleb OÜtamisega võideldes õige asjaga, leiab ettevõtja Jüri Mõis, kelle arvates peaks sissetulekult olema makstud kõik ühesugused maksud.

    OLULIST

    • Palgatöötaja maksab tulumaksu ja sotsiaalmaksu, mõni maksab vaid dividende ja mõned küsivad ostudelt veel käibemaksu ka tagasi.

    • Mõis ütles, et kuigi ta võiks endale määrata suure palga ning maksta selle pealt sotsiaalmaksu, ei ole see ettevõttele kõige kasulikum.

    Jüri Mõisa kommentaari loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles