Altkäemaksu võisid vahendada sõiduõpetajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui palju maksab Eestis juhiluba?
Kui palju maksab Eestis juhiluba? Foto: SCANPIX

Postimehega rääkinud sõiduõpetajad tõid välja, et Tallinna büroo eksamineerijatele altkäemaksu andmine käis tõenäoliselt läbi teatud autokoolide või sõiduõpetajate.

Keskkriminaalpolitsei kahtlustuste kohaselt võtsid neli maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo eksamineerijat korduvalt altkäemaksu sõidueksami tegijatelt. Lisaks kahtlustatakse veel üht eksamineerijat altkäemaksu vahendamises ja sama kahtlusega on kinni peetud veel kaks maanteeametis mitte töötanud inimest. Ühe vahendaja võttis kohus prokuratuuri taotlusel vahi alla.

Postimehega rääkinud sõiduõpetajad on veendunud, et vahendajateks pidid olema teatud sõiduõpetajad või autokoolid. 

«Täna ei julge ükski eksaminaator võtta õpilase käest midagi. See pidi ikkagi olema pikaajaliselt välja kasvanud usalduslik suhe. Eelkõige on (altkäemaksu vahendamise – toim.) taga autokooliõpetajad, kes tahavad lihtsalt teenida lisa,» arvas näiteks osaühingu Autosõit juhatuse liige Illimar Maasing, kes lisas, et ka summad jagunesid ilmselt õpetajate ja eksaminaatorite vahel. 

Maksad 300 eurot ja siis saad loa kätte.

Palju juhiloa eest makstakse? 

«Kui öeldakse, et on suurejooneline altkäemaksu võtmine, siis vaevalt, et tänavalt keegi vahendamas käib. Kui tänavalt otsida, siis läheks jutt kiiresti laiali,» lisas ka Eesti Autokoolide Liidu president Enn Saard, kelleni on jõudnud ka ühe kahtlustusega seotud autokooli õpetaja nimi. Seda ta avaldada praegu ei taha, kuna pole saanud kinnitust uurimisorganitelt. 

Postimees võttis ühendust Tallinna autokooli õpilasega, kes uuris õpetajalt, kuidas juhiluba kergemalt kätte saab. «Et maksad 300 eurot ja siis saad kätte,» oli õpilane tuttavalt kuulnud. Selle eest pidavat ARKi eksamineerija väikeste vigade puhul silma kinni pigistama. Sama summat kinnitas veel üks sõiduõpetaja, kes palus anonüümsust. Kuigi on võimalik, et eksamineerija ei pigista silma mitte kinni, vaid annab õpilasele lihtsamaid ülesandeid täita.

Autokooli peab sellegipoolest ära lõpetama ja piisava tundide arvu kokku saama, lihtsalt sõidueksamil olevat väikse lisaraha eest veidi lihtsam.

Võrdluseks: ARKi B-kategooria juhiluba ning teooria- ja sõidueksam maksavad kokku 92 eurot (internetis taotlust esitades 86 eurot).

Maasingu sõnul ei ole siiski tavaline, et õpilased tulevad ise küsima, kas nad saaksid esmast juhiluba osta. Küll aga küsitakse nädalas mõned korrad, kas saaks lõppastmekoolituse tunnistust osta. «Lõppastmekoolituse puhul öeldakse küll, et kui ma kohale pean tulema, siis ma lähen kellegi teise juurde. Ilmselt on siis teisi, kes vormistavad selle veel ikkagi nii ära.» 

Statistika kahtluse all

Nii Saard kui ka Maasing kinnitasid, et suur altkäemaksuskandaal Tallinna regioonis tuli kuulujuttudest hoolimata suure üllatusena. Arvati, et juhiloa ostmine on jäänud minevikku, see võib veel probleemiks olla üksnes Ida-Eestis.

Saardi arvates võib nüüd suure löögi saada maanteeameti tehtav autokoolide eksamistatistika. «Koolid juba räägivad, et mul on (eksamilt läbisaamise – toim.) statistika madal, sest ma ei käi andmas altkäemaksu,» põhjendas Saard.

Sellest, et maanteeametis on probleemid, sai Saard aimu eelmise nädala lõpus, kui amet teatas, et eksamineerijat pole ja eksam jääb ära. «Paistab, et nad on nüüd jalad alla saanud ja võtnud teistest kohtadest eksamineerijaid juurde.»

Suurt muutust ei oodata 

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo pidas neljapäeval kinni viis maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo eksamineerijat, kellest neli võtsid kahtlustuse järgi sõidueksami tegijatelt korduvalt altkäemaksu.

Üht eksamineerijat kahtlustatakse Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel altkäemaksu vahendamises. Lisaks peeti kinni kaks maanteeametis mitte töötanud inimest, kes said samuti kahtlustuse altkäemaksu vahendamises. Ühe vahendaja võttis kohus prokuratuuri taotlusel vahi alla.

Prokuratuur ei kinnitanud, et tegemist oleks sõiduõpetajatega või autokoolidega seotud isikutega. 

Kui altkäemaksukahtlused tõeks saavad, siis ei pruugi see Maasingu hinnangul kaasa tuua siiski suurt muutust, sest karistused ei ole sarnaste tegude eest seni kuigi karmid olnud.

Hea lugeja, kas oled puutunud kokku viimasel ajal altkäemaksuga juhiloa soetamisel? Või oled kuulnud mõnest vahendajast? Jaga oma kogemusi online@postimees.ee 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles