TTÜs leiutatakse allveeroboteid ja tehislihaseid

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ Biorobootika Keskus.
TTÜ Biorobootika Keskus. Foto: TTÜ Biorobootika Keskus

Vastavatud

TTÜ Biorobootika Keskus

tegeleb allveerobotite, tehislihaste ning iseõppivate ja isekohanevate robotitega.


IT teaduskonda kuuluv keskus tegeleb interdistsiplinaarse teadustööga bioloogia ja robootika piirimail.

Uurimisteemade hulka kuuluvad bioloogiast inspireeritud allveerobotite tehnoloogiad, tehislihaste tehnoloogia väljatöötamine ning rakendamine, samuti uuritakse iseõppivaid ja isekohanevaid roboteid.

Praeguseks on valmis saanud TTÜ Biorobootika Keskuse infrastruktuur, mis võimaldab teadustööd kaasaegsete vahenditega moodsas keskkonnas.

Sinna kuuluvad katsebassein koos mõõteseadmetega allveekatsetusteks, elektroonikalabor ning mehaanikatöökoda, mobiilne robot SCITOS G5 ning modelleerimiseks ja katsetamiseks mõeldud arvutiprogrammid.

TTÜ Biorobootika professori Maarja Kruusmaa juhitava keskusega on seotud 10 teadurit, doktoranti ja magistranti.

Biorobootika Keskus hakkab järgmisest aastast koordineerima Euroopa 7. Raamprogrammi teadusprojekti FILOSE, mis keskendub kalade liikumise ja tajude uurimisele ning uute allveetehnoloogiate väljatöötamisele. Lisaks arendatakse koos Michigani Ülikooliga Eesti - USA ühisprojekti raames välja isetundlikke tehislihaseid.

Keskus töötab tihedas koostöös Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi Arukate Materjalide ja Seadmete Laboriga, kus töötatakse välja elektroaktiivseid materjale tehislihastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles