«Pealtnägija»: Eestis tegutseb pervert, kes pildistab naisi salaja seeliku alt

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotod.
Fotod. Foto: ERR kuvatõmmis

Eile jõudis «Pealtnägija» toimetusse veebilink, mis näitas, et meie hulgas tegutseb pervert, kes pildistab naisi avalikus kohas seeliku alt. Pildid on enamasti tehtud salaja, kuid mõned modellid on ka nõus olnud, vahendas ERRi uudisteportaal ETV saadet «Pealtnägija».

Hälbelise käitumisega pervert on tegutsenud paljudes avalike kohtades, näiteks Viru keskuse bussipeatuses ja selle lähiümbruses, Rocca al Mare ostukeskuses, Solarise keskuse piirkonnas, Paide arvamusfestivalil.

Ta teeb pilte avalikes ruumides liikuvatest naistest, nende jalgadest, tagumikest ja paljudel juhtudel isegi seelikusaba alt, konkreetselt intiimpiirkonnast.

Fotod pärinevad Twitteri kontolt, mille nimi viitab vuajerismile, kuid mille täpse aadressi jätab «Pealtnägija» seal kujutatud naiste kaitseks nimetamata. Rabav on postituste maht. Alustades veebruarist ja lõpetades paar nädalat tagasi on kontole kogunenud üle 600 säutsu, kokku üle 1000 pildi, kus on kujutatud kindlasti mitutsada erinevat naist.

Ulatuslik fototeek, mis on sündinud ilmselgelt siinsamas, meie keskel, rabab ka seksuolooge ja psühholooge. Tegu näib olevat vuajeristi ehk rahvakeeli piilujaga. See on seksuaalhälve, mis on üldjuhul ohutu ning pakub piilujale seksuaalset erutus, naudingut ja eneserahuldamise võimalust.

«Siin on selgelt näha, et see kontekst on siiski amoraalne. Ebaeetiline, ebaesteetiline kohati. Ja ma väga kahtlen, et siin on isikuid, kes selles kontekstis oma välimuse üles panemist või avaldamist on lubanud,» hindas vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets.

«Selles suhtes see hirmus ei ole,et need on üksikud pildid, mis tõesti riivavad silma ja mille kohta tasuks teha Twitterile teade, et see on sobimatu ja paluda see eemaldada. Aga väga palju on selliseid pilte, mis on tegelikult väga anonüümsed ehk siis ei ole ei näha isikuid, ei ole näha asukohta ja on lihtsalt keskendutud konkreetsele kehaosale,» kommenteeris politsei- ja piirivalveameti veebikonstaabel Maarja Punak.

Fotode autor jälitab lühikeses seelikus või napis kostüümis naisi ja teeb salaja selja tagant pilti. Tema lemmikvõte on järgneda sihtmärgile ostukeskuses ja sõita tema sabas eskalaatoril, mis annab soodsa rakursi. Samas on pilte tehtud bussipeatuses, pargis, parklas, isegi ühistranspordis või lihtsalt valgusfoori taga seistes.

Ehkki valdav osa piltidest on tehtud salaja, siis osade fotosessioonide puhul naised poseerivad. Mis sunnib pealtnäha hoolitsetud ja adekvaatse välimusega naisi, kes sõidavad korralike autodega, päise päeva ajal supermarketi parklas või elumajade vahel seelikut üles tõmbama?

«Ma pean seda vähetõenäoliseks, et need inimesed on olnud sellest informeeritud, et nad saavad avaldatud just sellel leheküljel,» leidis vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets.

Viiel fotol suutis «Pealtnägija» tuvastada perverdi peegelduse. Ta tundub olevat nooremapoolne, heledate juustega ja kannab õlakotti. Üllataval kombel pole sellise tegevuse kohta tulnud mingeid signaale. Näiteks Rocca al Mare turvateenust pakkuv firma ütleb, et selline piiluja on neile täielik üllatus.

«Aga reaalset kaebust, et näiteks kellegi pilt on seal üleval ja keegi on ennast ära tundnud või enda tuttavaid, sellist ei ole tulnud,» tõdes veebikonstaabel.

Ehkki tavainimese esimene instinkt on, et tegu on kuriteoga, siis nii politsei kui ka advokaat, kellega «Pealtnägija» konsulteeris, on kimbatuses. Eestis on üksikuid sarnaseid fotopervertide juhuseid varem olnud, ehkki teadaolevalt mitte ligilähedaseltki sama mahuga, ja seni on need kvalifitseeritud väärteoks.

Karistusest ja hüvitisest ilmselt tähtsamgi on ohvrite jaoks see, kuidas pildid maha saada. Probleem võib tekkida sellega, et ehkki ohver ise võib enda tagumiku ära tunda, kuidas tõendada, et see on ikka tema? Lootma peab Twitteri lahkusele.

«Need isikud, kes ennast ära tunnevad ja kui nad ei taha, et nende pildid oleks seal avaldatud, siis nad peaksid kõige esimeses järjekorras tegema vastava avalduse Twitterile. Et Twitter eemaldaks nendest fotod sellelt leheküljelt. Juhul kui Twitter on nüüd avalduse rahuldanud foto mahavõtmiseks, siis võib esitada taotluse, nõuda välja selle konto kasutajaandmed, mis annavad võimaluse selle konto kasutajat identifitseerida ja jõuda siis selle konkreetse isikuni, kes on selle pahateo toime pannud. Ja kui on vastav isik identifitseeritud, siis saab tema vastu juba esitada kahjunõude,» selgitas vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles