Kuidas iseloomustatakse kuriteokahtlustuse saanud eksamineerijaid?

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riikliku sõidueksami auto.
Riikliku sõidueksami auto. Foto: Tairo Lutter

Möödunud nädalal tuli avalikuks, et viis maanteeameti Põhja regiooni eksamineerijat on kahtlustuste kohaselt osalenud altkäemaksuskeemis. Kuidas kirjeldavad neid inimesed, kes on sõidueksamit just nende juurde sattunud tegema?

Otseloomulikult on eksamineerijad – kui range on üks ja kui kerge vaevaga saab eksamilt teisega läbi – mitmesugustes foorumites äärmiselt kuum teema. Kuriteokahtlustuse saanud eksamineerijat Jaaku* iseloomustatakse foorumis pigem rangena. «Esimene eksaminaator oli Jaak, kes pistis kisama minu peale, et olen ebaviisakas, et ma suitsu tegin enne eksamit,» kirjutab üks kasutaja Delfi naisteka foorumis.

Teises foorumis jälle vaidleb üks kasutaja vastu eelkõnelejatele, kes eksamineerijat «jubedana» kirjeldasid. «Minule isiklikult jättis ta väga sümpaatse mulje - oli rahulik, tegi vahepeal nalja, selgitas alati, kus eksisin ja kus käitusin õigesti,» kirjutatakse auto24 foorumis. Samas aga kirjutab ta, et Jaak on tõsine mees, kelle näost on keeruline emotsioone välja lugeda.

Peeter, kes samuti kahtlustuse sai, ei ole foorumipostituste kohaselt nii range. «Selline rahulik vend, kellega väga jutule ei saanud,» kirjeldatakse teda auto24 foorumis.

«Oli pingevaba ja positiivne eksamikogemus. Läheks kõigil nii hästi, et temaga sõidueksami saaks teha :),» kirjutatakse juba teises foorumis. «Mina kiidan ka Peetrit – eksinud oma suuna käskudega ja igasugused pahurad kommentaarid jättis enda teada. Kui sõita ikka oskad ja LEst (liikluseeskirjast – toim.) kinni pead, siis oled tema puhul läbi saanud ka,» kiidab teine kasutaja.

Vitali kohta kirjutatakse auto24 foorumis, et temaga oli «palju mõnnam sõita (kui ühe teise eksamineerijaga – toim.), oli sõbralik ning rahulik».

«Alguses jättis kuidagi karmi mulje, aga osutus väga rahulikuks,» kirjutas teine. «Kui oleks teda võimalik hinnata 5 palli süsteemis siis annaksin talle 10,» ei jätku kolmandal kiidusõnu.

«Oli tegelikult vägagi normaalne eksamineerija, ei mulisenud, ei mölisenud. Andis ainult juhised, kuhu poole sõita,» lisab veel üks kasutaja.

Kuriteokahtlustuse sai ka Malle, keda kirjeldatakse foorumites paraja närvipuntrana. «Esimene kord oli isegi normaalne, naersin ja värki ja isegi nõustusin sellega et ta mind läbi kukutas aga no täna ta oli mingi eriti närviline!» kirjeldab üks kasutaja sõidueksami kogemust just temaga.

«Malle on üks lahedamaid eksamineerijaid, ise olete tropid süüdi, et sõita ei oska ja tulete eksamile autot lõhkuma,» vaidleb teine jällegi vastu.

«Minu eksamineerija vaatas üldist sõiduoskust, eriti hindas sujuvat sõitu. andeks sain suhteliselt viletsa külgboksi,» kirjeldatakse viiendana kahtlustuse saanud Aivarit.

2010. aastal andis Aivar ka intervjuu ETV saatele «Vabariigi kodanikud», kus arutati uut liiklusseadust. Ta rääkis intervjuus, mis on tüüpilisemad vead, mida juhiloa taotlejad teevad. Samuti on tema ekspertiisi kasutanud mitmed päevalehed.

*Kuna eksamineerijatele ei ole veel süüdistust esitatud, räägime neist ainult eesnimedega.


Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo pidas möödunud neljapäeval kinni viis maanteeameti liiklusregistri Tallinna büroo eksamineerijat, kellest neli võtsid kahtlustuse kohaselt sõidueksami tegijatelt korduvalt altkäemaksu.

Üht eksamineerijat kahtlustatakse Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel altkäemaksu vahendamises. Lisaks peeti kinni kaks maanteeametis mittetöötanud inimest, kes said samuti altkäemaksu vahendamise kahtlustuse. Ühe vahendaja võttis kohus prokuratuuri taotlusel vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles