Kaitseminister rassistlikest solvangutest sõduritele: mul on piinlik

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso.
Kaitseminister Hannes Hanso. Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Hannes Hanso ütles, et tunneb samuti suurt piinlikkust eile avalikuks tulnud info pärast, et mustanahalised liitlasvägede sõdurid on saanud Eestis tänavatel liikudes nii verbaalsete kui füüsiliste rünnakute osaliseks. 

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien kirjeldas eile sotsiaalmeedias, et tal on häbi kaasmaalaste pärast, kes solvavad meid kaitsma tulnud tumedanahalisi NATO sõdureid.

«Tõepoolest teatud arv siinolevatest liitlastest ei ole valge raassi esindajad. Ka minul oli kohutavalt piinlik seda kuulda, mida õhuväe ülem eile avalikult välja ütles,» sõnas Hannes Hanso valitsuse pressikonverentsil.

«Me peame mõistma täpselt, mida sellised asjad tähendavad: Eesti peab olema riik, kuhu liitlased tahavad tulla, kus nad tahavad olla ja kelle kaitsmine ka väärtuspõhiselt toimiks. Sellised intsidendid – ma ei tea, kui palju neid täpselt olnud on – ei mõju meie reputatsioonile hästi, kuigi meie liitlassuhted põhinevad palju rohkemal.

Hanso lootis, et liitlased mõistavad, et sellised üksikud vahejuhtumid on vaid tilk meres. «See ei tähenda, et neid peaks õigustama: ka minu poolt täielik hukkamõist,» sõnas kaitseminister.

«Peame aga oma rahva teadlikkust tõstma, midagi pole parata, elame etniliselt väga mitmekülgses maailmas.»

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski lisas, et tegelikult on kogu seda tüüpi tegevus lubamatu. «Rassi või muudel tunnustel inimeste halvustamine ja diskrimineerimine on Eestis põhiseaduse vastane. Meil on sama teemat ka pagulasdebatis, kus inimesed esinevad rassistlike või ksenofoobsete väljaütlemistega. Nüüd on selge, et sellistel sõnavõttudel on kaal.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles