Juhan Parts on napsamas kõrget eurokohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Jaanus Lensment

Oodates sotsiaaldemokraatide hinnangut, on tegelikult Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit kokku leppinud, et uueks Eesti esindajaks Euroopa Kontrollikojas saab endine peaminister Juhan Parts (IRL).

Juba kevadistel võimukõnelustel oli jagamisel mitu kõrget ametikohta – lisaks ministripositsioonidele oli juttu võimalikust uuest presidendist, aga ka Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajast. Sellele kohale on juba üsna ammu silma peale pannud IRL juhtpoliitik Juhan Parts. Kunagise riigikontrolöri, endise peaministri ja majandusministrina on ta sellele kohale rohkem kui sobiv. Samuti on aga kõrgest eurotööst olnud huvitatud praegune haridusminister Jürgen Ligi (Reformierakond).

Postimehe andmetel on Reformierakond ja IRL jõudnud Partsi suhtes üksmeelele. «99 protsenti Partsi kasuks,» tõdetakse Reformierakonnast. «Valitsus peab novembrikuu jooksul otsuse langetama ja see peab olema konsensuslik. Hetkel veel sotsiaaldemokraatide seisukohta pole.»

Kuuldavasti on sotsid mänginud selles kontekstis ka sotsiaalministeeriumi abiministri koha erakonna esimees Jevgeni Ossinovskile septembris loovutanud Rannar Vassiljevi nimega, kel tugev rahandus-majandus taust.

Aega otsuseks on paar nädalat, kuid valik peab langema lähipäevil, et riigikontroll saaks läbi viia oma menetlusi, mis kaasnevad sellele kohale nimetatava isikuga.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Margus Tsahkna sõnul peab valitsus nimetama oma inimese kontrollikojas hiljemalt 18. novembriks ning järgmisel nädalalal tuleb koalitsioonis hakata selle teemaga tegelema, et vajalikud protseduurid tähtajaks ära teha. «Kuigi koalitsiooni sees kokkulepet veel ei ole, ei näe ma sel teemal ka mingit võitlust,» ütles Tsahkna. Tema sõnul oleks Juhan Parts väga paslik kandidaat Eesti esindajaks kontrollikojas, kuna on olnud riigikontrolör, majandusminister ja peaminister.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul alustab Eesti uus esindaja Euroopa Kontrollikojas tegevust tuleva aasta mais, seega on kandidaadi esitamisega veel aega. «Euroopa on palunud, et me tuleksime kandidaadiga välja 18. novembriks, aga kui me esitame ta ka hiljem, ei juhtu midagi,» ütles Ossinovski.

Tema sõnul on koalitsioonierakondade esimehed juba varem rääkinud, et algaval nädalal tuleks kokku saada ja arutada, keda esitada Euroopa Kontrollikotta. «Nädala keskpaigaks oleme esimese kohtumise ära pidanud, eks me siis vaatame, kuidas me edasi liigume,» sõnas ta.

Ossinovski märkis, et kindlasti on Juhan Parts tore mees, aga ka sotsiaaldemokraatidel on oma kandidaat. «Meie arvates on me kandidaat parem kui teised kandidaadid. Ma usun, et teised erakonnad arvavad oma kandidaadi kohta täpselt sedasama,» lausus ta.

Ta lisas, et kontrollikoja esindaja teemal on olnud palju spekulatsioone ja on räägitud sellega seoses migitest kokkulepetest presidendivalimiste osas, kuid tegelikult ei ole neid arutelusid veel alustatud.

Parts (49) on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduse erialal ning töötanud aastatel 1992–1998 asekantslerina justiitsministeeriumis. 1998.–2002. aastani oli ta riigikontrolör, misjärel suundus poliitikasse ning sai 2003. aasta riigikogu valimiste järel Res Publica esimehena kaheks aastaks Eesti peaministriks.

Valitsuses töötas Parts ka aastatel 2007–2014, kui ta oli majandus- ja kommunikatsiooniminister. Riigikokku on teda valitud kõigil valimistel alates 2003. aastast. Tänavu märtsis toimunud valimistel kandideeris ta Isamaa ja Res Publica Liidu esinumbrina Harju- ja Raplamaal, kus kogus 4208 häält ja sai selle tulemusega ringkonnamandaadi.

Euroopa Liidu sõltumatu välisaudiitorina kontrollib Euroopa Kontrollikoda, kas ELi eelarvet on korrektselt täidetud ning ELi vahendeid kogutud ja kasutatud seaduslikult ja usaldusväärse finantsjuhtimise põhimõtetega kooskõlas.

Kontrollikojas on 28 liiget ehk üks liige igast liikmesriigist. Praegu töötab Euroopa Kontrollikoja liikmena Kersti Kaljulaid, kelle teine kuueaastane ametiaeg lõpeb järgmise aasta mais. Pärast volituste lõppemist ja kontrollikojalt kooskõlastuse saamist saab Kaljulaid mõttekoja Praxis juhatuse esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles