Galerii ja video: Eesti üksus saadeti pidulikult Sloveenia poole teele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei saadab Sloveeniasse 25-liikmelise missiooniüksuse ESTPOL1, mis aitab tagada avalikku korda piiriäärsetes regioonides, kuhu saabub iga päev tuhandeid põgenikke.

Sloveenia pöördus oktoobri lõpus Euroopa Liidu liikmesriikide poole palvega toetada neid rändekriisi leevendamisel, lähetades Sloveeniasse abiks ametnikke. Eile õhtul Sloveenia siseministri Vesna Györkös Žnidariga rääkinud siseminister Hanno Pevkur kinnitas, et Eesti on Euroopale tugev rahvusvaheline partner ning on valmis abistama Sloveeniat nende raskes seisus, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Pevkur märkis, et nii nagu kaitseväe missioonid tugevdavad Eesti riigi julgeolekut ja võimaldavad omandada hädavajalikke kogemusi, on ka politseimissioonid vajalik osa Eesti julgeoleku tagamisest. «Missioonil on oluline aidata Sloveenia piirivalvet ja politseid nii korra kui ka piiriturvalisuse tagamisel,» lausus ta.

Eestlaste üksus suunatakse Sloveenia-Horvaatia piiri lähistele. ESTPOL1 ülesanne on tagada avalikku korda, ära hoida õigusrikkumisi ning osaleda ühispatrullides Schengeni piirialal. Missiooni peamine ülesanne on aidata korra tagamisel Sloveenia politseid. Eesti politseinikud tagavad Sloveenias korda kohaliku politsei juhtimisel, kuid Eesti politsei vormis ning oma teenistusrelvade ja erivahenditega.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri sõnul on tegu esimese nii ulatusliku piiriülese politseikoostöö missiooniga, mis tõenäoliselt ei jää ka viimaseks. «Euroopa rändekriisi lahendamise üheks võtmeks on just rahvusvaheline koostöö ning täna on Eestil võimalik partnerriike aidata,» rääkis ta.

Tema sõnul tuleb Sloveenias avalikku korda tagada väga suure hulga inimestega suhteliselt väikesel maa-alal. «Kuigi on ebatõenäoline, et Eestis sarnane olukord tekiks, on ühe kuu pikkune missioon meie politseinikele väärtuslik kogemus,» ütles Vaher. Ühtlasi avaldasid Pevkur ja Vaher täna hommikul toimunud pidulikul rivistusel lootust, et eestlased naasevad kuupikkuselt missioonilt tervena.

Praeguse seisuga on Sloveenia abi saanud Saksamaalt, Austrialt, Lätilt ja Leedult. Politseiametnikke on valmis lähetama ka Ungari, Itaalia, Tšehhi ja Slovakkia, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles