Viisakeelu all olev Kross pääseb ÜRO viisaga siiski USAsse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Erik Prozes

USA viisakeelu all olev riigikogu liige, Reformierakonda kuuluv Eerik-Niiles Kross sai ÜRO spetsiaalse viisa ja sõitis neljapäeval New Yorki ÜRO Peaassamblee (PA) 1. komitee istungile.

Riigikogu pressiesindaja kinnitas BNSile, et Kross sõitis neljapäeval üksi USAsse ja ta peaks sealt naasma järgmisel teisipäeval.

Riigikogu väliskomisjon otsustas möödunud nädalal Krossi USAsse lähetada ning talle ÜRO spetsiaalse viisa küsida. Komisjoni esimees Sven Mikser ütles BNSile, et ÜRO üritustele on kategooria viisasid, mida võib väljastada ka inimestele, kes USA viisat ei ole saanud või ei saa. «Sellise teatud piirangutega viisaga on just PA raames mitmed riigijuhid, kes üldjuhul USA viisat ei saa, Ameerikasse ÜRO üritustele siiski lähetatud,» selgitas ta.

Veel teisipäeval Krossil viisat polnud ja ta avaldas BNSile arvamust, et USA viivitab spetsiaalselt selle andmisega. «Nad [USA] tegelikult ära ei saa öelda, aga nad saavad selle viisa andmisega venitada,» ütles Kross. «Kindlasti teevad nad selle mulle võimalikult ebamugavaks, selles ma ei kahtle. Kuigi see pole kuskil kirjas, on USA pool öelnud – mingi muu küsimusega seoses –, et nad võtavad ÜRO viisa jaoks 20 päeva ja see aeg pole täis.»

Seoses tänavu kevadel Krossi saamisega riigikogu väliskomisjoni liikmeks kerkis küsimus tema võimalusest väliskomisjonis töötada, kui USA talle viisat ei anna. Kuigi president Toomas Hendrik Ilves on öelnud, et ta aimab, miks Krossi USAsse ei lubata, siis Krossi sõnul ei tea ta viisakeelu põhjusi.

Kross on erakonnakaaslastele saadetud kirjas kinnitanud, et «kindlasti ei ole ma teinud midagi, mis võiks USA huve kahjustada. Pean tõenäoseks, et viisakeelu tegelik põhjus on mingi ameeriklastele sokutatud valeinfo, mida keegi USA süsteemis on uskuma jäänud. Eeldan, et selle info edastaja on Venemaa, arvatavasti mõne oma agendi kaudu. Tõenäoselt on see sisend antud ameeriklastele kas Tbilisis või Tallinnas.»

Endine luurekoordinaator Kross oli ka Interpoli poolt tagaotsitavate nimekirjas, kuid kadus selle rahvusvahelise politseiorganisatsiooni tagaotsitavate interneti lehelt möödunud aasta 18. veebruaril. Üheksa kuud hiljem, mullu novembri lõpus, ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja BNSile, et Krossi tagaotsimine on ajutiselt peatatud, mitte lõpetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles