Kahjunõue okupatsiooni eest on justiitsminister Reinsalu initsiatiiv

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad.
Justiitsminister Urmas Reinsalu tahab reformida kõikvõimalikke teemasid, mis tema haldusalasse jäävad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Välisminister Marina Kaljuranna kinnitusel ei ole valitsuses ega välisministeeriumiga arutatud täna Riias Balti riikide justiitsministrite allkirjastatud koostöömemorandumit, milles lepiti kokku tegevused Nõukogude Liidu okupatsiooni kahjutasu nõude esitamise teemal. Tegemist on justiitsminister Reinsalu initsiatiiviga.

Pressiteate vahendusel sõnas justiitsminister Urmas Reinsalu, et Vene Föderatsioonil on kontinuiteet Balti riike okupeerinud Nõukogude Liiduga. Justiitsministrid tõdesid, et just Balti riikide õigusliku järjepidevuse katkematuses võimaldab sellist nõuet esitada. Rahvusvahelise õiguse järgi saab okupatsiooni eest nõuda nii varalise kahju hüvitamist kompensatsioonina kui vabandamist satisfikatsioonina. 

Esimese sammuna lepiti Riias kokku metoodikate ühtlustamises kahju hindamisel. Seejärel tuleb ühiselt formuleerida rahvusvahelise õigusega koostöös olev kahjunõue ja valmistada selle esitamise juriidilised sammud.

Reinsalu rõhutas, et ükski Balti riik ei ole loobunud ega kavatse ühepoolselt sellest nõudest loobuda.

«Ei teadnud ei valitsus ega välisministeerium, et justiitsminister sellise memorandumiga välja tuleb,» ütles välisminister Marina Kaljurand Postimehele.

Kaljurand lisas, et loomulikult jälgib Vene pool tähelepanelikult, mida ütlevad Eesti poliitikud ja eriti puudutab see valitsusliikmeid. «Eriti jälgitakse seda tähelepanelikult praeguses olukorras, kus oleme otsustanud Vene poolega kokku leppida, et algatame piirilepingute ratifitseerimise,» märkis minister.

Samuti kinnitas riigihaldusminister Arto Aas Twitteris, et valitsuses ei ole arutatud okupatsiooni kahjutasu nõude küsimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles