Kaitseliit tegi juhised sotsiaalmeedias käitumiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili
Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kaitseliit sai valmis eeskirja sotsiaalmeedias suhtlemiseks, mille koostamist alustati pärast avalike suhete osakonnas töötava Urmas Reitelmanni pagulasteemalisi solvavaid väljaütlemisi Facebookis.

Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili täiendas teavitustöö korraldust reguleerivat käskkirja peatükiga, mis puudutab kaitseliitlaste käitumist sotsiaalmeedias.

See ütleb, et teenistuja on Kaitseliidu esindaja ka eraisikuna sotsiaalmeedias osaledes.

«Kaitseliitlane on Kaitseliidu esindaja sotsiaalmeedias Kaitseliidu tegevuses osalemise ajal ning siis, kui ta on sotsiaalmeedias määratlenud ennast kaitseliitlasena.

1) Kaitseliitlane määratleb ennast sotsiaalmeedias kaitseliitlasena siis, kui ta on määratlenud enda Kaitseliitu kuuluvuse läbi sotsiaalmeediasse laetud foto, video või teksti.

2) Teenistujale ja kaitseliitlasele kehtivad sotsiaalmeedias Kaitseliidu  õigusaktidest, avaliku teenistuse eetikakoodeksist ning muudes aktides ja üldsusele vastuvõetud käitumispõhimõtted, hoiakud ja väärtused,» seisab tekstis.

«Teabe jagamisel sotsiaalmeedias tuleb alati kaaluda, kas selle sisu ja vorm ei anna tegudest või arvamustest sotsiaalmeedias mitmemõttelisi ja vastandilikke tõlgendusi, võidakse need üle kanda kogu Kaitseliidule.»

Peatükk tuletab ka meelde, et tuleb arvestada, et igasugune teave sotsiaalmeedias on avalik, isegi kui keskkonna seadetega on võimalik tagada isiklikku privaatsust.

«Sotsiaalmeediat kasutades tulebvältida igasuguse teabe avaldamist, mis võib kahjustada Kaitseliidu või Kaitseliidu teenistujate ja kaitseliitlaste turvalisust,» selgitatakse käskkirjas.

Samuti lisatakse, et kaitseliitlasel on rangelt keelatud väljaõppe kohta  jagada teavet, mis võib ohustada õppuste või koolituse julgeolekut, nagu näiteks üksuste asukoht, tunnused, juhtumid jms.

Eeskiri on järgimiseks kõigile kaitseliitlastele.

Meedia kajastas augusti lõpus Kaitseliidu avalike suhete osakonna spetsialisti Urmas Reitelmanni postitust Facebookis toimunud arutelus. Reitelmann avaldas oma postituses arvamust, et Euroopasse ei tule mitte sõjapõgenikud, vaid mugavuspagulased, keda ta nimetas «inimrämpsuks» ja «mugavusprussakateks».

Juunis äratas ajakirjanduse tähelepanu kaitseväe staabi- ja sidepataljoni teavituskeskuse ohvitseri kapten Hannes Võrno postitus sotsiaalmeedias, milles ta kritiseeris Aafrikast tulevate pagulaste vastuvõtmise kava, nimetades põgenikke muu hulgas «murjaniteks» ja «metsalisteks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles