Valitsus otsustab, kas terrorismis kahtlustatav Eesti kodanik antakse Ukrainale välja

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi võitleja
Isehakanud Luganski Rahvavabariigi võitleja Foto: SCANPIX

Tallinna ringkonnakohus jättis eile muutmata Harju maakohtu otsuse, mis tunnistas õiguslikult lubatavaks separatistide ridadesse kuulunud Eesti kodaniku Vladimiri väljaandmise Ukrainale, ent otsuse selle kohta teeb valitsus.

Tänavu veebruaris pidas kaitsepolitsei kinni 35-aastase Eesti kodaniku Vladimiri, keda kahtlustatakse terroristlikku ühendusse kuulumises. Kahtlustuse järgi astus Vladimir 2014. aasta suvel Ukrainas rühmituse «Luganski Rahvavabariik» liikmeks ja täitis vähemalt kahel korral - 2014. aasta suvel ja novembris - talle antud ülesandeid.

Muuhulgas olid ülesanneteks objektide ja ebaseaduslikult kinnipeetud inimeste valvamine ja konvoeerimine, kuid välistada ei saa ka osalemist lahingtegevuses. Rühmituse tegevus oli Ukraina andmete järgi suunatud terrorismikuriteo toimepanemisele Ukraina riigi vastu.

2015. aasta suvel edastas Ukraina peaprokuratuur Eesti prokuratuurile taotluse Vladimiri väljaandmiseks, eesmärgiga viia kriminaalmenetlus läbi Ukrainas. Kuritegu, milles Vladimirit kahtlustatakse, on karistatav nii Ukraina kriminaalkoodeksi kui ka Eesti karistusseadustiku alusel. 

«Kuna esitatud kahtlustuse järgi on teod toime pandud Ukrainas ning seal asub oluline osa tõenditest, peab prokuratuur põhjendatuks, et kahtlustatava üle toimuks kohtupidamine Ukrainas,» sõnas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.  

Harju maakohus otsustas 22. septembril tunnistada õiguslikult lubatavaks Vladimiri väljaandmine Ukrainale. Mehe kaitsja kaebas määruse edasi. Eile, 9. novembril tegi Tallinna ringkonnakohus otsuse, millega jättis maakohtu määruse muutmata. Määrus on lõplik ega kuulu edasikaebamisele. 

Kohus leidis, et menetluse käigus ei ole tuvastatud asjaolusid, millest võiks järeldada, et väljaandmistaotlus on esitatud Vladimirile tema poliitiliste tõekspidamiste, mitte väljaandmistaotluses kirjeldatud kuritegude pärast.  

Tuleb märkida, et kohus ei lahendanud väljaandmise õigusliku lubatavuse hindamisel kahtlustatava süüküsimust, vaid hindas väljaandmist võimaldavaid eelduseid ning väljaandmist välistavate asjaolude esinemist. Samuti ei otsustanud kohus sisuliselt isiku väljaandmist. Eesti kodaniku väljaandmise otsustab vabariigi valitsus, seda otsust on võimalik omakorda vaidlustada halduskohtumenetluses.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles