Galerii ja video: kaitsevägi sai jõgede ületamiseks uue sillasüsteemi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitsevägi sai endale Ukraina päritolu uue lahingtoetussillasüsteemi TMM-3M, mida hakkab kasutama 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljon.

Tegemist on esimese taktikalise sillasüsteemiga Eesti kaitseväes ning selle kasutuselevõtt annab juurde uue ja olulise võime takistuste ületamisel

Kaitseväe pioneeriinspektori kolonelleitnant Raul Küti sõnul on TMM-3M end tõestanud nii Soomes kui teistes riikides ning mis tänu oma lihtsusele sobib hästi reservväelaste õpetamiseks.

«Üheks silda iseloomustavaks märksõnaks on kindlasti lihtsus,» lisas Kütt.

Kaitsevägi korraldas täna Tapal sillasüsteemi võimekuse demonstratsiooni.

Praktilise esitluse käigus paigaldas lahingtoetussilla TMM-3M meeskond üle Valgejõe kolm sillaelementi, mis lõid ületuskoha ning tagasid teelaotusmasina abil kindla pinnase nii lähte- kui sihtkaldal. Silla kandevõime demonstreerimiseks sõitis sellest üle nii Eesti kaitseväe ja liitlaste kasutuses olev rasketehnika - jalaväe lahingumasin Bradley, soomustransportöör Pasi XA-180 ja ratasbuldooser.

Lahingtoetussillasüsteem TMM-3M on välja töötatud külma sõja perioodil Nõukogude Liidus ning on siiani mitmete NATO riikide ja ka Soome kaitsejõudude relvastuses.

Kaitseväele hangitud neljast sillamasinast koosnev komplekt on ette nähtud 1.jalaväebrigaadi pioneeripataljoni sillarühma varustamiseks. Kõik hangitud masinad ja sillad on uued, valmistatud 2015. aastal Ukrainas. Sillasüsteemide ostmiseks viis kaitseministeerium koostöös kaitseväega läbi avatud hankemenetlusega riigihanke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles