Peaminister Rõivas: ELi välispiirid tuleb saada kontrolli alla

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Valitsuse kommuniktasioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisele järgnenud valitsusjuhtide kohtumisel, et Euroopa Liidu välispiirid on vaja kontrolli alla saada ja kõik Euroopa Liitu saabujad registreerida.

Peaminister Rõivase sõnul on olukord jätkuvalt tõsine, sest seniste rändekriisi lahendamiseks tehtud otsuste elluviimine ei rahulda kõige suurema surve all olevaid riike.

«Me peame pingutama selle nimel, et Euroopas säiliks vaba liikumine. Kui ajutised piirikontrollid sisepiiridel muutuvad püsivateks, oleks see tagasiminek nii Euroopa majandusele kui ka vabadustele. Me ei saa seda endale lubada,» ütles Rõivas.

Ülemkogul arutati ka läbirääkimiste hetkeseisu Türgiga.

Peaministri sõnul on Türgil kriisi lahendamisel võtmeroll. «Olime Euroopa Liidu liidritega ühel meelel, et peame Türgiga ühise laua taga konkreetsetes tegevustes kokku leppima,» rääkis Rõivas. Lisaks muudele tegevustele arutasid valitsusjuhid ka Türgi rahalise toetamise võimalusi.

Rootsi peaministri palvet kommenteerides ütles Rõivas, et kuna nende koormus pagulaste vastuvõtmisel on hüppeliselt kasvanud, peaks Euroopa Liit tõsiselt kaaluma olemasoleva kriisimehanismi kasutamist ka Rootsi suhtes, suurendamata seejuuures vastuvõetavate pagulaste koguarvu. «Praktikas tähendaks see seda, et riikidel on võimalik ise otsustada, kas aidata sõjapõgenikke Itaaliast, Kreekast või Rootsist.»

Eesti on öelnud, et panustab kahe aasta jooksul kuni 550 pagulase vastuvõtmisesse.

Peaminister naaseb Eestisse täna hilisõhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles